В Берлин тази сутринт започнаха честванията послучай 30-годишнината от падането на Берлинската Стена. За празненствата в германската столица пристигнаха държавните глави на Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Те заедно с канцлера Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер почетоха героизма на източногерманците, както и стотиците жертви, паднали при опит да минат стената.

Обединението на Германия започна малко след това, но все още не е приключило, заяви Меркел. Според нея то ще отнеме поне половин век, за да се изравнят напълно източната и западната част на Германия, които бяха разделени също почти половин век.

"Берлинската стена, дами и господа, е история. И това ни научи, че нито една стена, която разделя хората или ограничава свободите им, е твърде висока или твърде широка, за да не може да бъде разрушена."

Президентът Щайнмайер пък благодари на всички източноевропейци, защото без тях нямаше да се стигне и до падането на Стената.  Без смелостта, желанието за свобода  иреволюциите в Унгария, Полша, Чехия или Словакия ние нямаше днес да седим тук. За щастие, днес не само в Германия, но и в Европа сме обединени, заяви той.

Честванията продължават през целия ден, а утре по повод годишнината в Берлин пристига френският президент Емануел Макрон.

Кръглата годишнина от падането на стената се превърна в повод за коментар от много държавни глави по целия свят. Президентът Румен Радев обаче не каза нищо по темата. Единствено премиерът Бойко Борисов отбеляза събитието с изявление.