ГЕРБ усеща слабостта на своята позиция по отношение на назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това коментира пред "Фокус" политологът доц. Даниел Смилов.

"Техният аргумент е, че нямат нищо общо с това назначаване, че това е дело на магистрати, прокурори и т.н. Дори на пръв поглед една такава теза търпи критика. Очевидно е, че високите позиции в държавата се договарят, и то от много отрано, на много високо ниво. Самият главен прокурор Цацаров каза, че предходните висши назначения са били договаряни в други сгради, очевидно имайки предвид другите центрове на власт. В този смисъл, Борисов се опитва да си измие ръцете като казва, че няма нищо общо, не е нито коректно, нито правдоподобно, а още повече, че управляващата партия има много инструменти, дори формално да влияе на този избор, като собствената си квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), възможността да издига алтернативен кандидат чрез министъра на правосъдието, която не беше използвана", каза Смилов.

Той изтъкна, че ГЕРБ отказват дадат своята политическа оценка за назначението.

"Вярно е, че Конституцията забранява формална намеса на други органи в този избор, но това не означава, че другите органи не могат да имат позиция, да изкажат мнение дали даден избор е правилен или не", каза Смилов.

Според него управленската конструкция е доста крехка и местните избори не са стабилизрали особено управлението.

"Дори някак си този отлив на гласове от ГЕРБ подчертава слабости и дава възможност и на други играчи да мислят за различни стратегии. Според мен, ДПС ще става по-агресивно в своите искания, защото вижда, че вече ГЕРБ са в по-слаба позиция, и за да се запази правителството гласовете на ДПС са абсолютно необходими. Така наречената патриотична коалиция по-скоро вече не съществува. Тя досега изпълняваше по-скоро функция на формален партньор коалиционен. Но от нея е останал един солиден партньор, на сравнително солиден, на който Борисов може да разчита, и това е ВМРО. "Атака" вече блуждае из политическото пространство образно казано, а пък НФСБ, според мен, изчаква да вземе някакво решение, но безспорно Валери Симеонов едва ли се чувства особено комфортно в цялата тази ситуация. Така че парадоксално може да се окаже, че тези избори вместо да стабилизират управлението, по-скоро са подчертали някакви негови слабости", смята Смилов.