Американското военно присъствие в Афганистан и други нестабилни страни ще продължи с години, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили, cъобщи БТА.

Мили отбеляза в излъчено днес интервю за телевизия Ей Би Си, че САЩ са в Афганистан от 18 години - отпреди някои от техните новобранци да се родят.

"Подозирам, че ще продължи още няколко години", добави той, като подчерта, че след терористичния атентат на 11 септември 2001 г. целта на изпращането на американски сили в Афганистан е била да се гарантира, че страната никога повече няма да стане убежище за терористи, които могат да нападнат САЩ.

"Тази мисия още не е приключена", отбеляза Мили.

"За да може тази мисия да бъде успешна, афганистанското правителство и силите за сигурност ще трябва да могат да гарантират собствената си вътрешна сигурност, за да попречат на терористи да използват тяхната територия за нападения срещу други страни, особено САЩ".

В Сирия все още има бойци на Ислямска държава и силите на САЩ "ще бъдат там продължително време, защото е в наш национален интерес да сме там, за да помогнем".

Ако натискът не се поддържа, Ислямска държава може да се възроди в Сирия, предупреди Мили. Според него в Сирия ще останат около 500-600 военни, но "анализът още не е приключен". 

Въоръжените сили на САЩ разполагат с информация за новия главатар на терористичната групировка Ислямска държава и очакват възможност да проведат операция срещу него, добави високопоставеният военен. Според него смъртта на предишния лидер на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади е била тежък удар за джихадистката групировка.