Полицай от Хонконг е прострелял антиправителствен демонстрант тази сутрин, след като протестиращи отново блокираха линиите на метрото и пътищата, съобщи Асошиейтед прес.

На публикувано в интернет видео се вижда как полицай арестува демонстрант. Друг протестиращ се приближава към него и служителят на реда го гръмва. 

Малко след това полицаят стреля и по трети протестиращ. Полицията съобщи, че има само един улучен демонстрант, който претърпява операция.

Стрелбата е станала на голямо кръстовище в източната част на острова.

Протестиращите блокираха трафика в града. Обществената телевизия RTHK заяви, че има запален пожар във влак на гара Kwai Fong.

Дори и след стрелбата маскирани протестиращи продължиха да блокират други кръстовища в района. Полицията отвърна с лютив спрей и удари, насочени както срещу демонстранти, така и срещу случайни минувачи.

Това е третият длучай, в който протестиращ бива улучен с боен патрон от началото на протестите през юни срещу законопроект за екстрадиции.

Той впоследствие бе отменен, но демонстрантите настояват за по-мащабни промени - ограничаване на влиянието на Китай върху територията, оставката на главната администраторка (лидерката) Кари Лам и разследване на репресиите на полицията.