Един от вас съм! Един от вас съм и благодаря за подкрепата!

Така първата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров се обърна към българите в интервю по бТВ, в което разказа за себе си, за чувствата си на корта, за семейството си, за успехите, неуспехите, за позитивизма и отчаянието. 

Миналата седмица Гришо обяви, че ще играе за България в новия турнир ATP cup (3-12 януари) в Австралия. А днес заяви, че винаги е играел за страната си и се гордее с българската публика.

"На който и турнир да отида напоследък, винаги има български знамена. Което ме прави адски горд. Винаги съм играл за България", посочи той, а по повод на турнира заяви: "Искам да поема тази отговорност и да помогна и на останалите играчи. Винаги съм искал да предоставя най-доброто от себе си за България." 

Помолен да даде оценка за състоянието на кариерата си Димитров посочи, че е впечатлен от самия себе си, но също така мисли, че може много повече. Припомни контузията си от тази година. Заяви обаче, че иска да може да се погледне и отстрани, в очите на другите:

"Искам да знам как ме виждат и отвън, защото когато си вътре, е различно. Обичам критиките.

Когато бях 78-и, не си мислех, че мога да свърша годината по този начин. Но в тениса имаш всяка седмица. Надявам се, че няма да има такива възходи и падения. Но не си застрахован в спорта.

Когато бях 78-и, толкова много тренирах! Продължавах да вярвам, продължавах да тренирам. Всеки мач катериш. Всеки мач е като вечност. Понякога получаваш този попътен вятър", допълни Гришо.

"Позволяваш ли си да си отчаян", попита водещият.

"Да, няма как. Когато бях в болница, нищо не можех да направя, колкото и да си позитивен. Знаех, че не се чувствам добре, че не мога да тренирам, че не мога да използвам тялото си, ядосвах се, бях ядосан на хората. Случва се на един играч. Ако кажа друго, ще е лъжа...

Но си казваш "стига толкова" и трябва да започнеш наново. Като цяло бях сам, държах една огромна дистанция, което е много важно. Всеки ден оставах сам със себе си, което е много важно, особено в индивидуален спорт", посочи първата ни ракета.

И допълни, че благодарение на този опит тази година е научил повече неща извън корта, отколкото на него.

"Уча се да бъда търпелив. Не искам да крия емоциите си. Искам да бъда себе си. Винаги съм се гордял и с плюсовете, и с минусите си", заяви още Димитров.

И допълни:

"Не трябва никой да контролира играта ти, мисленето ти. Най-лошото е някой да те остави като птичка в клетка. Това е най-лошото, което може да се случи на един играч, във всеки един спорт. Трябва да бъдеш свободен да твориш - изкуството да вземеш решения за всеки един момент."

Гришо разказа и за специалните си отношения с легендата в тениса и негов треньор Андре Агаси. 

"Той е специално нещо в нашия отбор. Винаги ми е много трудно да обясня Андре като човек и като треньор. Имаме много специална връзка. В най-деликатните моменти можеш да разчиташ на него. Той е бил там. Ако искаш отговор, не му задавай въпрос. Връзката ни е много над тениса", посочи тенисистът.

След което разказа как двамата например решават да отидат на разходка и няколко часа по-късно се озовават на родео в Лас Вегас. 

Григор разказа и за отношенията си с останалите големи имена в тениса и негови съперници. С Рафаел Надал често си пишел, с Новак Джокович тренирали в един фитнес. Но въпреки добрите отношения "никога не искаш да показваш какво се прави и какво не се прави в твоя отбор".

За самия корт Григор разказа, че по време на почивките, "когато имаш минута, минута и половина, хиляди неща ти минават през главата".

"На корта - тогава се чувстваш най-самотен на света", констатира Гришо.

За детството си сподели, че гледал много тенис и винаги е искал да бъде тенесист. "Като ме питаха какъв искам да стана, като порасна, винаги съм казвал тенисист", посочи.

Разказа и за специалната връзка със семейството, както и че това, което най-много му липсва от България, е храната. И най-вече - пържолите на баба му. А в България дори въздухът бил различен и винаги се чувствал по-специално, като се прибере.

"Мечтите се сбъдват. В момента се чувствам щастлив. Тогава повече не мислех за титли и неща и това ме караше да играя. С годините виждаш неща, които са по-важни - семейството, здравето. С тях идва останалото", коментира той за разликата "между Григор на 15 г. и Григор на близо 30".

Отказа да отговаря на лични въпроси - нещо, което особено вълнува медиите. Все пак призна, че в момента няма жена до него.

"Тази година въобще не съм мислил за това нещо (за любов). През толкова много перипетии минах...

Има един праг преди да влезеш на корта и там е много важно психологически да включиш на вълна, в която да вярваш само на себе си.

Да си влюбен - да, може да ти помогне на един два турнира. Но да имаш това постоянство, да владееш себе си във всеки един момент е едно от най-трудните неща в тениса", посочи още.

Григор призна също, че би искал да има семейство.

"Да, искам да бъда баща, защо не. Искам да ги науча (децата си) на работа, на дисциплина и да бъдеш себе си, да управляваш себе си", посочи в заключение.