1. Указ № 253/07.11.2019 г. на Президента на Република България.

2. Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България.

Това са единствените две точки в заседанието на Пленума на ВСС, което е обявено за четвъртък от 10 ч. Това става ясно от дневния ред на Пленума, подписан от министър Данаил Кирилов (правосъдният министър няма право на глас, но е председателстващ заседанията на Съвета, б.р.).

В четвърлтък президентът Румен Радев обяви, че не подписва указ за назначаването на нов главен прокурор.

Той обърна внимание върху съмненията и липсата на състезателност около единствената кандидатура, намекна, че тя не се ползва с обществена подкрепа, а напротив - получила е ясна и отявлена институционална подкрепа от МВР, ДАНС и ГДБОП, като служби на изпълнителната власт.

Забележително е, че заседанието е набелязано още преди да е обнародван Указът на президента, който то фактически ще трябва да преодолее...

Един от най-големите правни казуси около процедурата с връщането (осъществявана за главен прокурор само веднъж досега - при избора на Никола Филчев), е от коя именно степен трябва да рестартира. Конституцията мълчи по въпроса, а в Закона за съдебната власт пише само: "Когато президентът на републиката откаже да назначи предложен от пленума на Висшия съдебен съвет кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва при условията и по реда на ал. 1 - 12." (чл. 173, ал. 13)

Че Гешев ще бъде експресно (и безалтернативно) прегласуван, дадоха заявка някои от най-"знаковите" фигури във ВСС - главният прокурор Сотир Цацаров и представляващият Боян Магдалинчев. Процедурата по връщането бе озвучена от критики срещу Радев от други видни лица като предишния представляващ Димитър Узунов и ударни интервюта на Никола Филчев пред уважавани (от него) медии като "Пик".