Джеймс Ле Месурие - британският основател на организация, която тренира "Белите каски" в Сирия, е открит мъртъв край дома му в Истанбул. Това предадоха местни медии, цитирани от Ройтерс и "Хъфингтън пост".

Бившият офицер от разузнаването на британската армия създава "Мейдей рескю груп" през 2014 г. Тя е неправителствена организация, която тренира и осигурява екипировката на доброволци в конфликтните зони в Сирия. Месурие бе заварен мъртъв в централния квартал Бейоглу, съобщи негов съсед пред Ройтерс.

Дипломат твърди, че обстоятелствата около смъртта му са неясни, предава информационната агенция.

Чарлс Листър - сътрудник на организацията "MEI Countering Terrorism and Extremism Program", съобщи в "Туитър", че Месурие е "паднал от балкона на дома си".

 

 

Основната функция на организацията е да следи за дейността на "Белите каски" (познати също като "Сирийската гражданска защита") - цивилни доброволци, които са спасили живота на десетки хиляди души в конфликта на Сирия.

Проектите на "Мейдей рескю груп" са финансирани от Обединените нации и няколко правителства.

Ле Месурие и "Белите каски" са обекти на устойчива кампания по дезинформация от страна на Русия и сирийските власти.

Миналата седмица руското външно министерство го обвини във "връзки с терористи" в "Туитър".

"Захарова: Съоснователят на "Белите каски" Джеймс Ле Месурие е бивш агент на британската MI6, който е бил забелязван на места около света, включително на Балканите и на Близкия изток. Връзките му с терористични групи са известни по време на мисията му в Косово", се чете в съобщението на министерството.

Месурие дава интервю за "Хъфингтън пост" през 2017 г.

"Аз съм невероятно горд от това, което те ("Белите каски") вършат ежедневно при най-тежките обстоятелства и какво продължават да правят. Тези мъже и жени всеки ден излизат и си рискуват живота за семействата и общността си и това е наистина вдъхновяващо", споделя тогава Ле Месурие. "Как ме кара да се чувствам факта, че има и противници на това? Става въпрос за ужасен и брутален конфликт", допълва той.