Чилийското правителство отстъпи пред едно от основните искания на протестите, които разтърсват от три седмици страната, и обяви, че е съгласно страната да получи нова конституция, подготвена от учредително събрание, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Всички дадохме съгласието си да се проправи път за нова конституция. Смятаме, че това е работа, която трябва да свършим, мислейки за страната", заяви министърът на вътрешните работи Гонсало Блумел.

Той каза това след съвещание с президента Себастиан Пинера и висши представители на десните и десноцентристките партии, които по-рано имаха резерви към дълбоки промени в наследената от диктатурата на Аугусто Пиночет (1973-1990 г.) конституция.

Според повечето допитвания 75 процента от чилийците подкрепят масовите протести. Сходен е процентът и на хората, които искат нова конституция.

В интервю, публикувано в събота в чилийски вестник "Меркурио", президентът Пинера подчерта, че сегашният основен закон е от 1980 г. и е претърпял повече от 200 изменения на над 40 членове. В интервюто той обяви, че подготвя проект за промяна на конституцията.