Двама от най-близките до Тръмп бивши членове на окръжението му са се опитвали да го компрометират, за да спасят от него Америка. Това твърди в новоиздадена книга доскорошната посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Би Би Си.

Тя пише, че бившият държавен секретар Рекс Тилърсън и бившият шеф на президентския кабинет Джон Кели са я скланяли да се противопоставя на исканията на Тръмп.

"Вашингтон пост" публикува части от книгата, преди тя да излезе. Заглавието ѝ е "С цялото дължимо уважение" (With All Due Respect).

Тилърсън, известен със сдържаността си пред медиите, не коментира. Кели каза пред телевизионната верига Си Би Ес, че "е виновен по обвиненията", ако се приемат за саботаж усилията му президентът да бъде напълно информиран за аргументите "за" и "против" неговите решения. 

Хейли пише, че Кели и Тилърсън и твърдели, че "те не се държали като подчинени, а се опитвали да спасят страната".

"Техните решения, а не тези на президента бяха в най-добрия интерес на Америка", казва тя.

Тилърсън добавил, че могат да умрат хора, ако президентът не бъде удържан.

Хейли (47 г.) твърди, че тя отхвърлила молбите на двамата, наричайки ги "незаконни" и "опасни".

Тръмп приветства книгата ѝ в туитър с думите: "На добър път, Ники!"

Бившата посланичка каза, че била несъгласна с начина, по който Тръмп провел срещата си с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки през 2017 година.

Тя също го критикувала, че не осъдил недвусмислено демонстрация на бели сюпремасисти в Шарлотсвил през 2017 година, когато беше убита жена, противопоставила се на протеста им.

Хейли обаче посочи, че е е подкрепила решения на Тръмп, на които други в администрацията се противопоставили - например да оттегли САЩ от иранската ядрена сделка и от Парижкото споразумение за климата.

В интервюто със Си Би Ес тя също критикува ходовете на демократите в Камарата на общините да отстранят президента от длъжност, казвайки ,че т.нар. импийчмънт е "като смъртно наказание за публичните фигури".