Партия Брекзит обяви, че няма да издига кандидати за 317-те места, спечелени от Консервативната партия на парламентарните избори през 2017 г., предаде Би Би Си.

Лидерът на групата Найджъл Фараж съобщи, че по този начин ще се ограничи възможността от разделяне на вота между "брекзитърите" и ще се предотврати свикването на втори референдум за напускане на ЕС. Той допълни, че партията ще се фокусира в традиционните райони на опозиционната Лейбъристка партия, която флиртува с възможността за насрочване на "народен вот".

Фараж оповести, че ангажиментът на Борис Джонсън да постигне търговска сделка с ЕС без "регулаторно изравняване" е "огромна промяна" в подхода на консерваторите към "Брекзит."

Председателят на торите Джеймс Клевърли приветства това решение и добави, че Партия Брекзит е признала риска от „предотвратяване на правителство със стабилно мнозинство“.

Според него все още има "опасност" партията на Фараж да провали поставените цели на торите. Това би довело до избирането на депутати, които да "осуетят процеса "Брекзит"

Председателят на лейбъристите Иън Лавери отбеляза, че тази мярка ще създаде "алианс между Найджъл Фараж и Борис Джонсън с Доналд Тръмп, за да се продаде страната ни".

Според него този "Тачърски акт" ще доведе до "още жестоки атаки на торите срещу работническите общности".

"Нашата NHS (Национална служба по здравеопазване) не се продава", подчерта Лавери.

Последната критика е свързана със страха на римейнърите, че в бъдещата търговска сделка САЩ ще настояват за по-широк достъп на американски корпорации до здравната система на Великобритания. Съществува и притеснението, че Вашингтон, преговаряйки от по-силна позиция спрямо Великобритания, ще настоява за вдигане на цените на лекарствата.