Гърция, която се възстановява от тежка финансова и икономическа криза, не пести усилия да привлече китайски инвестиции. Това ясно пролича от започналото днес посещение на китайския президент Си Цзинпин в Атина. 

Според гръцкия делови всекидневник "Нафтемборики" (Ναφτεμπορική) Китай проявява интерес да инвестира в план за разтоварване на гръцките банки от лоши кредити, натрупани по време на кризата, които възлизат на общо €75 милиарда.

Планът "Ираклис" (по името на гръцкия митологичен герой Херакъл - б.р.), одобрен миналия месец от Европейската комисия, предвижда лошите кредити да бъдат намалени с 40 на сто или с €30 милиарда чрез 18-месечна схема, която вече е изпитана в Италия. При нея дългът се трансформира в ценни книжа, гарантирани с активи.

По време на посещението представители на Банката на Китай (Bank of China) са имали среща в гръцкото министерство на финансите, според комюнике от което "са приветствали правителството за инициативата да приложи плана "Ираклис", представляващ системно решение за драстично намаляване на лошите кредити", пише "Нафтемборики". 

"Този план отваря огромни инвестиционни възможности за банковия сектор, но и изобщо за гръцката икономика", се казва в съобщението.

Китайските инвеститори са показали не по-малък интерес и към капиталово интезивните сектори, гръцката промишленост, корпоративните финанси и отрасли като възобновяемите енергийни източници, големите туристически обекти, пазара на храни, минните и строителните фирми.

Отношенията са по-топли от всякога

"В Атина, както и в Шанхай, се констатира, че отношенията ни са по-топли от всякога", заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис след разговора си със Си, съобщава атинският консервативен всекидневник "Катимерини", цитиран от БТА.

Той отбелязва, че това е втората среща на двамата за последната седмица след разговора им в Шанхай миналия понеделник.

Мицотакис изтъкна китайските инвестиции в пристанището Пирея, важен европейски транзитен и логистичен център, чийто мажоритарен собственик още от времето на кризата стана китайската държавна компания Коско (Cosco).  

Мицотакис приветства навлизането на китайски банки в Гърция и спомена увеличаването на туристическия поток от Китай.  Той съобщи, че през април догодина година ще посети пак Китай.

Си определи китайските инвестиции в пристанището Пирея като "най-големия проект от инициативата "Един пояс, един път" и добави, че двустранният стокообмен е нараснал 2,5 пъти в сравнение с миналата година.

"Китай и Гърция са по същината си партньори в създаването на "Един пояс, един път". Тази инициатива трябва да бъде укрепена с по-нататъшното развитие на страната ви. Ние очакваме да бъдат реализирани партньорства в много области и искаме да укрепим транзитната роля на Пирея и да засилим капацитета на високоскоростната комуникационна линия по суша и море Китай - Европа", каза Си.

16 споразумения

Шестнайсет споразумения и меморандуми бяха подписани днес в рамките на посещението на Си Цзинпин, предаде гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Страните се договориха за учредяване в Атина на филиал на Банката на Китай, както и на представителство на Индустриалната и търговска банка на Китай (Industrial and Commercial Bank of China).

Бяха подписани протокол между гръцкото министерство на аграрното развитие и храните и Главната митническа служба на Китай за износ на гръцки шафран и киви и  меморандуми за взаимно разбирателство в сферата на медиите, електронните и аудиовизуални средства; за сътрудничество в спорта; взаимно разбирателство между въздушните служби на Гърция и Китай, който предвижда възможности за откриване на нови маршрути, чартъри.