Най-вероятно може да е ставало въпрос между отделни членове на ВСС, така както се коментира и в публичното пространство указът на президента. Но официално събиране по този въпрос или приемане на някаква позиция не е имало въобще.

Това заяви тази вечер пред БНТ представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев преди обявеното вече повторното гласуване за кандидата за главен прокурор Иван Гешев в четвъртък.

роцедурата на този етап щяла да бъде по-различна от предходната, която беше проведена на 24 октомври.

Сега няма да има нито доклади на двете комисии, нито ще има представяне на г-н Гешев отново, нито ще има задаване на въпроси. Ще има гласуване.
Г-н Гешев тогава отговаряше 6 часа на всички въпроси, които бяха поставени писмено от неправителствените организации, от отделни личности, а така също и от членовете на ВСС по време на самото заседание. На този етап на процедурата такива въпроси няма да се задават.
Ще стане едно разискване между членовете на ВСС, след което ще има гласуване, обяви върховният съдия, който е във ВСС благодарение на ГЕРБ.

Процедурата ще продължи от приемането на указа на държавния глава, след което ще започне самото гласуване.

Вече сме в стадий на повторно гласуване, при което, ако кандидатът за главен прокурор не събере изискуемото мнозинство от минимум 17 гласа, то тогава процедурата се прекратява. Вече след този момент ще стартира нова процедура, с нови кандидати. Може и този кандидат да участва - няма никакъв проблем.
Ако кандидатът за главен прокурор събере минимум 17 гласа в негова подкрепа, незабавно ВСС ще изпрати решението на пленума на ВСС на президента за издаването на указ за назначаване на главен прокурор.

Магдалинчев добави, че според него президентът няма намерение да сезира Конституционния съд.