Жители на "Младост" блокираха движението по бул. „Цариградско шосе" в посока центъра тази вечер в знак на протест. Те настояват Центърът по наркомании в „Младост 1" да бъде незабавно затворен и преместен на друго място, предаде БГНЕС.

Мотивът им за това е, че центърът (който преди беше на ул. "Пиротска", от известно време се намира в близост до детска градина, училище и детски площадки.

"Ние, жителите на" Младост", категорично отстояваме позицията си и не вярваме на обещанията на министър Ананиев и Министерството на здравеопазването, че до края на годината центърът ще бъде преместен. Не вярваме на голи обещания и искаме по най-бързия начин центърът да бъде преместен", каза пред Нова тв Кристияна Тодорова, организатор на протеста.

Тя обясни, че недоверието им е продиктувано от промяна на поетия ангажимент от страна на ведомството. Първоначално здравният министър Ананиев заявил, че вече се ремонтира сграда, а в официален отговор от 5 ноември се посочва, че ще искат 4 млн. лв от Министерския съвет за строителство на нова сграда.

Заради грешните решения, които са взели от Министерството на здравеопазването и в частност министър Кирил Ананиев, протестиращите поискаха оставката му.

Тодорова изрази и съмнение, че от МЗ чакат да дойдат студените дни и хората да се откажат да се борят срещу центъра, и той да си остане на същото място. Това обаче няма да се случи, увери тя. И за да покажат, че имат широка подкрепа, са внесли подписка с над 5000 подписа във вътрешното министерство и до премиера Бойко Борисов.

Организаторът на протеста декларира, че те не са срещу наркозависимите, но са против те да се лекуват между децата им. Тодорова алармира, че откакто центърът работи, са нараснали и кражбите в района, а също така по детските площадки все по-често деца и родители намират спринцовки и шишета от метадон.

Протестите ще продължат, докато искането на жителите на "Младост" не бъде изпълнено, заричат се оттам. Днешният гарждански акт е бил "пети-шести" поред - по думите им.