ЛЮКСЕМБУРГ

„Вероятно българският финансов министър си е пожелал България да влезе в чакалнята на еврозоната като подарък за рождения си ден.“

Така източник от Европейската централна банка (ЕЦБ) коментира специално за Клуб Z думите на Владислав Горанов отпреди две седмици. Тогава министърът заяви, че ако всичко се развива така, както е в главите на хората, ангажирани в този процес, до 30 април 2020 г. нещата трябва да са приключили и страната ни да стане част от валутно-курсовия механизъм II (ERMII).

Точно на тази дата Горанов има рожден ден.

Нашият източник изтъкна, че никога не може да се каже предварително кога точно ще се случи това. Но след кратко колебание каза, че не изключва до април България да влезе в чакалнята. За това обаче трябва да бъдат положени много усилия и е необходима политическа воля.

„Решението не е едностранно. За това е необходимо съгласието всички членки на механизма, Европейската централна банка, Европейската комисия и Съвета на ЕС“, допълни той.

Колкото до влизането на България в банковия съюз, нашият източник изтъкна, че страната ни трябва да внася там „здраве, а не болести“.