През 2006 г. парламентът е направил промени в Конституцията, според които "народните представители са можели да предложат на президента да отстрани главния прокурор". Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. И допълни, че впоследствие Върховният касационен съд сезира Конституционния съд и тези промени са обявени за противоконституционни.

"И оттогава има разговори, има намерения, но нищо не се случва", посочи доц. Киселова, посочвайки, че дебат трябва да има.

Според нея следващите месеци - между избора на нов главен прокурор и встъпването му в длъжност  - са подходящ момент за дебати за законодателни промени по отношение на отговорността на обвинител номер едно.

"Трябва да се отвори дебатът за това – как, по какъв начин носи отговорност един от тримата големи", убедена е доц. Киселова.

Тя коментира и дали трябва ВСС да дебатира върху мотивите на президента или трябва само да се гласува отново кандидатурата на Иван Гешев на заседанието в четвъртък.

"В Закона за съдебната власт е предвидено да се обсъди връщането на кандидатурата от страна на държавния глава и в този смисъл първа точка - всъщност зад нея се крие да се обсъди дали да се премине към повторно гласуване, или да се открие нова процедура. Поради това, че те са предвидили да се прегласува, се предполага какви са намеренията на онзи, който е подготвил дневния ред", коментира доц. Киселова.