Китайската народна република може да започне въвеждането на своя собствена дигитална валута още следващите два до три месеца. Тази прогноза направи управляващият партньор на инвестиционния посредник HCM Capital Джак Лий пред американската телевизия CNBC. 

Според него властите вече са приключили с разработването на онлайн валутна рамка, наречена Digital Currency Electronik Payment или накратко DCEP. Въвеждането на системата би позволило на китайската централна банка да продава цифрова валута на търговските банки, както и на други платежни мрежи в страната. 

Според Лий пускането на системата ще бъде първоначално тестово, като в никакъв случай тя няма да замени физически пари. Поне засега. 

Действията на Пекин, ако се окажат реалност, обаче предивзикват полемики, защото много експерти са на мнение, че виртуалните валути могат да увеличат рисковете от измами, по-специално да помогнат за по-лесното изпиране на "мръсни" пари и финансиране на тероризма.

Драмата на големите правителства с регулирането на виртуалните потоци от пари продължава и към момента не може да се каже, че това е напревено. Остава и въпросът дали такова регулиране е въобще нужно, имайки предвид самият характер на онлайн валутите - да избегнат постоянното следене на паричните потоци от страна на властите. 

Според Даниела Щофел, държавен секретар на Швейцария по международните финансови въпроси, пускането на китайската цифрова валута може да тласне властите по целия свят да решат как да използват и регулират такава технология. 

"Ако правителствата сега разберат, че това наистина се случва в действителност и разберат предизвикателствата, които електронните валути отварят - надявам се, че това ще даде допълнителен тласък за решение в глобален план", заяви Щофел.

Овен това тя смята, че потенциалният ръст на цифровите валути би породил въпроси относно ролята на националните валути и централните банки - нещо, което трябва да бъде обсъдено в международен план.