Най-малко 50 ракети бяха изстреляни тази сутрин по Израел от палестински радикали от ивицата Газа. Двайсет от тях бяха прехванати от израелската противовъздушна система "Железен купол", съобщи израелската армия, цитирана от ТАСС.

Сирените за въздушна тревога няколко пъти прозвучаха днес в Тел Авив и околните селища, в големите градове Ашдод и Ашкелон и в районите около Газа. Според израелското държавно радио "Кан" една от ракетите е улучила и повредила жилищна сграда в южната част на страната. Няма данни за жертви.

Израелската армия ликвидира командир на палестинската екстремистка групировка "Ислямски джихад" и неговата съпруга при удар по дома му в ивицата Газа призори днес. Според радио "Кан" при атаката са ранени още трима души.

Лидерите на палестинското ислямистко движение "Хамас", което контролира ивицата Газа, се заканиха да отмъстят за убийството на Баха Абу ал Ата, командир на военното крило на "Ислямски джихад", предаде Асошиейтед прес.

Прецизен удар

Ал Ата е бил убит при прицелен удар по дома му в ивицата Газа призори днес, съобщиха Ройтерс и ДПА.

"Ние току-що нанесохме удар по командира на "Ислямски джихад" Баха Абу ал Ата в Газа", съобщи на английски език командването на израелските отбранителни сили на сайта си в туитър.
"Той бе пряко отговорен за стотици терористични атаки срещу израелски цивилни и войници, включително с дронове и ракети", съобщи командването, като добави, че Ал Ата е бил ликвидиран непосредствено преди да осъществи следващата си атака.

Ударът е бил нанесен по сграда в Шеджая - югоизточно предградие на град Газа, където се е смятало, че се намира терористът, писа "Таймс ъв Израел". Според вестника при взрива е загинал един човек, други двама са ранени. Къщата е срината до основи. Военното крило на "Ислямски джихад" е потвърдило смъртта на Ал Ата.

Операцията е била разрешена лично от премиера Бенямин Нетаняху, отбелязва Ройтерс. Израелската полиция е затворила някои шосета край границата с Газа като превантивна мярка.

"Поради усложнената на 12 ноември 2019 г. обстановка препоръчваме временно да не се пътува в Израел, а всички български граждани на територията на страната трябва да имат предвид, че са изключително непрепоръчителни посещенията на места на териториите на Западния бряг, Източен Ерусалим, в близост до границата с ивицата Газа, Голанските възвишения", казва в съобщение днес Министерството на външните работи.

Съобщението дава подробни инструкции за действие при тревога за ракетно нападение.

БТА