Полският министър-председател реагира остро на документален филм на „Нетфликс“ за нацистките лагери. Матеуш Моравецки изтъква, че в продукцията лагерите са разположени на карта, която показва територията на съвременна Полша, а не на Полша по време на окупацията ѝ от Третия райх. Това според него може да се интерпретира погрешно и да доведе зрителя до извода, че страната е отговорна за смъртта на милионите жертви.

От „Нетфликс“ отговориха, че са наясно с притесненията, до които може да доведе документалният филм, пише Би Би Си.

Нацистка Германия нахлува в Полша през 1939 г., поставяйки началото на най-мащабния военен конфликт в историята на човечеството. На територията на страната нацистите изграждат редица концентрационни лагери, един от тях е "Аушвиц", където милиони са загубили живота си.

Моравецки пише в писмото си, адресирано до Рийд Хейстингс, директор на „Нетфликс“, че е важно „да се почете паметта и да се запази истината за Втората световна война и холокоста“. Той обвинява „някои работи“ в продукциите на „Нетфликс“ за „прекалено неточни“ и „пренаписващи историята“.

Към писмото си премиерът добавя и карта на Европа от 1942 г., както и разказ на офицера Витолд Полецки – доброволно влязъл в "Аушвиц" и разказал в рапорти за преживяванията си след успешното си бягство.

„Мисля, че ужасната грешка не е направена умишлено“, казва още Моравецки в писмото.

През 2018 г. Полша въведе нов закон, според който се наказва всеки, използващ в речта си дори намеци за полска отговорност за престъпленията, извършени от нацистка Германия. Международният отзвук принуди правителството да измени закона и да отмени наказанието от три години лишаване от свобода за нарушителите.

По-голямата част от еврейското полско население в Полша губи живота си по време на нацистката окупация. През 1941 г. например полски фермери от Йедвабне, вероятно насърчени от нацистите, затварят близо 300 от своите съседи евреи в хамбар и ги изгарят живи. Престъпления срещу евреите обаче са регистрирани и след войната.

"Площад Славейков"