Електронните цигари са по-вредни за сърцето на пушачите от колкото обикновените тютюневи цигари. Това е изводът от проучване на медицинския център "Сидърс-Синай" от Лос Анджелис, представени на 11 ноември на научна конференция на Американската асоциация за сърцето, предаде "Тайм".

Екипът на "Сидърс-Синай" сравни сърцата на 10 непушачи, 10 пушачи на тютюн и 10 - на електронни цигари.

Всички участници бяха здрави и под 40-годишна възраст. След лека тренировка кръвният поток в сърцата на непушачите се увеличава, а при тютюнопушачите този процес е притъпен.

Сред пушачите на електронни цигари обаче напълно липсва увеличение.

"Това предполага, че електронните цигари причиняват аномалия, която възпрепятства регулирането на кръвния поток в сърцето", сподели д-р Флориан Рейдер, съавтор на проучването и сърдечен специалист от "Сидърс-Синай".

Въпреки че много хора с право обвързват цигарите с развиването на рак на белия дроб, сърдечната болест е отговорна за повече смъртни случаи на американци всяка година. Доклад от 2014 г. от Службата на генералния хирург стигна до заключението, че пушенето причинява приблизително една четвърт от смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания в САЩ - приблизително 210 000 души.

Междувременно ракът на белите дробове убива приблизително 140 000 американци. Ако електронните цигари се окажат по-лоши за сърцето на пушача, отколкото тютюневите, последиците за здравето ще бъдат огромни.

Рейдър твърди, че изследването му е било в твърде малък състав, за да даде окончателни отговори. Той допълни, че изследователите не са проверили дали участниците имат в системата си THC - вещество от марихуаната, което често се приема чрез "вейпинг" (вдишване на дим от електронна цигара). 

"Но средната стойност при тестовете за сърдечна функция много се различават между пушачите на електронни и на тютюневи цигари", сподели той. "За пушачите на електронни цигари, това е поредната предупредителна забележка и също така е основание за по-големи проучвания".

Това е сред първите сърдечни изследвания за вредата от електронните цигари, въпреки че предишните са демонстрирали, че пушенето им увеличава риска от инфаркт.

Според доклад от 11 ноември, публикуван в "Архивите на болестите при децата" разказва случая на британски младеж, който почти умира, след като получава алергична реакция от "вейпинг". Здравото до този момент 16-годишно момче постъпва в болница, за да се лекува от грип, кашлица и дихателни проблеми и състоянието му не се подобрява след като цяла седмица приема антибиотици.

Скоро изпада в дихателна недостатъчност и се нуждае от спешно поддържане на функциите на сърцето и белите му дробове, както и тежки антибиотици и стероиди. Той прекарва 35 дни в болница и напълно се излекува след 14 месеца.

"Това бе внезапна и катастрофална болест", заяви д-р Джайеш Бат, съавтор на проучването и педиатър в Детската болница на Нотингам. 

След като момчето е спасено, то разказва на лекарите, че наскоро е започнало да пуши електронни цигари, като е използвало два вида течности. Медиците изпълняват кожни тестове за алергията му с веществата, след което симптомите на младежа се влошават.

Диагностицират го с хиперсензитивен пневмонит - ифламация на белите дробове, която вероятно е била катализирана след като е вдишан един от химикалите.

Не е известно колко хора са развили пневмонит, предизвикан от свръхчувствителност или други здравословни проблеми, тъй като лекарите отскоро започнаха да търсят здравословни проблеми, свързани с електронните цигари. Бхат обаче уверява:

„Повече от един колега са ми казвали, че са виждали подобни случаи.“

Според него трябва да се знае, че електронните цигари носят сериозни рискове, включително някои, които лекарите тепърва започват да идентифицират.

И други повтарят неговите предупреждения, особено що се отнася до дългосрочните ефекти след "вейпинг".

„Ние просто не знаем какво ще се случи след 20 или 30 години на хората, които пушат електронни цигари, защото тези устройства и продукти не са се появили преди много време“, обясни д-р Брандън Ларсен, експерт по патологични заболявания на белите дробове в клиниката "Майо" в Аризона.

В статия, публикувана миналия месец в "Ню Ингланд Джърнъл оф Медисин", Ларсен и колегите му заключават, че възпалението на белите дробове, причинено от вдишването на токсин или токсини, изглежда е основният проблем при много хора, които развиват белодробна болест, свързана с "вейпинг".

Той казва, че много от тези случаи, но не всички, са били свързани с THC или други канабисни химикали, включително CBD масло (вид канабиноид).

Все още не е ясно кои химикали са опасни, въпреки че наскоро Американският център за контрол и профилактика на заболяванията откри доказателства, че добавки с витамин Е може да е виновен в много от случаите.

Освен това все още не е ясно дали електронните цигари наистина са по-безопасната алтернатива на тютюневите цигари, споделя Ларсен.

И все пак - доказателствата, свързващи електронните цигари с основните здравословни проблеми, продължават да се трупат.