Афганистан ще освободи двама командири на талибаните и лидер на военната групировка "Хакани" - Анас Хакани, в замяна на двама професори, които бяха отвлечени през 2016 г. Това съобщи афганистанският президент Ашраф Гани във вторник.

Решението на правителството бе взето с надеждата да се осигурят преговори с талибаните, които досега отказват да комуникират с това, което определят за "марионетен" режим в Кабул.

"За да се проправи път към разговори лице в лице с талибаните, правителството реши да освободи талибанските затворници в замяна на двама университетски професори", сподели Гани в реч пред телевизията. 

Президентът оповести, че Анас Хакани и командирите Хаджи Мали Кан и Хафиз Рашид са освобождавани. И тримата бяха заловени през 2014 г.

Анас Хакани е по-малкият брат на Сираджудин Хакани, който е втори в йерархията на талибаните и ръководи мрежата "Хакани", смятана за най-смъртоносната фракция в рамките на терористичната групировка. 

Говорител на талибаните съобщи по-рано през тази година, че движението настоява за освобождението на Анас Хакани и го определи за член на преговарящия екип, който би водил разговори с американските представители.

Талибаните отвлякоха американеца Кевин Кинг и австралиеца Тимъти Уийкс през август 2016 г. от Американския университет в Афганистан, който се намира в Кабул.

"Според информацията ни здравето им се е влошило, докато са били държани от терористите", сподели той.

Пакистанският премиер Имран Кан обеща по време на тридневна визита във Вашингтон през юли, че ще направи всичко възможно да спомогне за освобождаването на професорите.