Избраната за председателка на следващата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен даде днес срок до края на тази седмица на британския министър-председател Борис Джонсън да номинира кандидат за еврокомисар. 

"Времето тече", каза говорителка на комисията в Брюксел, добавяйки, че Фон дер Лайен очаква отговор с предложението на Джонсън "най-късно до края на тази седмица".

По договор всяка държава членка трябва да има по един член в 28-местния Колегиум на комисарите - политическото ръководство на комисията. Макар и да възнамерява да напусне ЕС, Обединеното кралство също трябва да предложи свой кандидат, докато членува в съюза. 

Британските предсрочни избори на 12 декември ще решат на практика колко още време ще продължава "Брекзит". Ако Джонсън спечели достатъчно мнозинство в Камарата на общините, той обещава да изведе страната от ЕС на 1 януари. Ако обаче спечели лейбъристката опозиция, лидерът ѝ Джереми Корбин предвижда да преговаря поне шест месеца с ЕС по ново споразумение за напускане и след това да го подложи на референдум.

Консерваторите водят с между 8 и 10 процентни пункта пред лейбълистите в сондажите. Липсата на мнозинство в досегашния парламент не позволи на Джонсън да получи одобрение за сделката си за "Брекзит" с ЕС и го принуди да поиска предсрочните избори, докато ЕС се съгласи да отложи "Брекзит" до 31 януари 2020 г.

"Логиката, в която действаме, е да работим да имаме колегиум (на комисарите - б.р.) на 1 декември", каза говорителката Дана Спинанц.

Тя отказа да спекулира какъв ресор би получил евентуалният британски кандидат, продължителността на чийто мандат сега е неизвестна. Страната би загубила комисаркото си място веднага след като напусне ЕС.

"Нямаме име, няма кандидат, няма смисъл да се обсъжда възможен портфейл", каза тя.

"Докато нямаме отговор от британското правителство, няма да влизаме в анализи и в алтернативни сценарии", добави тя по повод на въпрос дали комисията би се обърнала към Съда на ЕС, ако Лондон не номинира кандидат за комисар в дадения срок.

Като една от водещите страни в ЕС Обединеното кралство досега е получавало значими комисарски портфейли - търговията, външната политика, финансовите услуги и капиталовите пазари, вътрешната сигурност в досегашните комисии. Британският лейбърист Рой Дженкинс е бил председател на комисията от 1977 до 1981 г.

Неяснотата за "Брекзит" поставя Фон дер Лайен в деликтано положение за избора на следващия британски портфейл. Тя не може да повери "тежък" ресор за срок от един месец, което след това би довело до вътрешно преразпределение на отговорности в колегиума и противоречия между държавите членки. 

Комисията на Фон дер Лайен трябваше да встъпи в дължност на 1 ноември, но това се оказа невъзможно заради третото поредно отлагане на "Брекзит" и защото Европейският парламент отхвърли кандидатите за еврокомисари на Румъния, Унгария и Франция. И трите страни представиха нови кандидати, чиито декларации за интереси днес получиха одобрението на правната комисия на парламента. Предстоят публичните им изслушвания пред негови комисии в четвъртък.

Липсата на британски кандидат обаче може да отложи още плановете за встъпване на Фон дер Лайен в длъжност, тъй като процедурата изисква време. Правителството първо трябва да предложи кандидат на бъдещата председателка, тя да го одобри, после кандидатът или кандидатката да премине успешно изслушване в парламента и най-сетне той гласува ан блок състава на новата комисия. 

Досегашната, начело с Жан-Клод Юнкер, чийто мандат изтече на 31 октомври, изпълнява задълженията си в служебно качество. Днес Юнкер се подложи на хирургическа операция за възпалена жлъчка и две седмици след нея Комисията ще ръководи първият му заместник Франс Тимерманс.