Френският президент Еманюел Макрон разкритикува онези, които отказват да видят неефективността на международните институции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Макрон направи това в реч пред делегатите на Парижкия форум за мир, който се откри по-рано днес. Така де факто той отново направи препратка към неотдавнашните си критики по адрес на НАТО, отбелязва Франс прес.

"Имаме нужда от повече сътрудничество", каза Макрон пред тридесетина държавни и правителствени ръководители, които участват във форума.
"Съществува риск от ленивост, при който си казваме, че имаме международни организации, че много ги харесваме, не им задаваме въпроси, а понякога те са изгубили тяхната крайна цел, повече никой не разбира на къде отиват", отбеляза френският президент. Той подчерта, че хората имат нужда от истина.
"Свенливостта и лицемерието не дават резултати в настоящите времена, защото нашите сънародници виждат това. Ленивостта също не е решение", предупреди Макрон.

Така френският президент очевидно отговори на критиките на германския канцлер Ангела Меркел и на новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също беше в залата. Двете го разкритикуваха за неотдавнашните му изявления за НАТО, за която той каза, че е изпаднала в "мозъчна смърт" заради американското изтегляне и турската офанзива в Сирия.

Макрон заяви още, че иска да избегне разделението на света около две големи сили - САЩ и Китай.
Фон дер Лайен каза на форума, че светът има нужда от стабилно и отговорно лидерство и че всички трябва да допринесат за това, предаде Асошиейтед прес.
Тя обяви намерението си ЕС да увеличи през следващите пет години разходите за постигане на своите външнополитически цели с близо една трета, за да се утвърди съюзът като глобален играч.