Организацията Гражданско движение "Боец" този път първа е заявила в общината желанието си да организира мероприятие при повторния избор на Иван Гешев във ВСС в четвъртък.

От Столична община отговориха на питане на Клуб Z, че събитието е съгласувано да се проведе пред сградата на Съвета, която е на ул. "Екзарх Йосиф" и на ул. "Княз Борис I".

Традиционното вече заявление на агенция "Пик" също е постъпило - този път второ по време, казват от СО. Така на защитниците на Гешев от частната агенция ще бъде отредено място също на улицата, но по-встрани - към бул. "Мария Луиза", обявиха оттам.

Между двете ще има полицейски кордон.

Интересно е, че невижданото струпване на Охранителна полиция, жандармерия и Специализирани полицейски сили миналия път - при същинския избор на Иван Гешев на 24 октомври - бе обяснено с това, че организаторите на Марш за законност от агенция "Пик" първи са подали до общината заявление. И затова "Боец" са били изтикани встрани - след като им е била предложена алтернатива пред Съдебната палата. Благодарение на това оправдание, десетки свидетели твърдят, че полицията пропускаше по съветите на главната редакторка на т. нар. агенция Звездомира Мастагаркова хора по списък към самата ул. "Екзарх Йосиф".

Кадър от организирания от Пик "Марш за законност" в подкрепа на Иван гешев. Снимка "Правосъдие за всеки".

Накрая всичко завърши с хоро на трамвайните релси от страна на главната редакторка, сестра й и няколко други лица...

На въпрос за невижданото струпване на полицейски сили тогава Георги Хаджиев - директор на СДВР, окачестви случващото се като "съвсем нормални мерки за сигурност" и попита с усмивка: 

"Вие го възприемате като блокаж това?!"

Заявлението на "Пик" е постъпило на 27 септември и е било съгласувано със Столична община, а на 9 октомври - друго е дошло такова заявление. Затова общината не го е съгласувала и препоръчала на втората по ред организация Гражданско движение "Боец" място пред Съдебната палата, обяви столичният полицай №1.

Резултатът бе, че протестиращи срещу Гешев се отправиха към Орлов мост и преградиха движението, а това даде повод дори на премиера Борисов да коментира действията им.

Обяснението на Хаджиев обаче беше, че КПП-тата, които спираха протестиращи срещу Гешев, са...

"... С оглед обезпечаване на сигурността и да не се противопоставят двата протеста."

Тогава го подкрепи и шефът на Охранителна полиция Антон Златанов:

"Когато двама различни организатори заявят за един и същи ден, час и място мероприятие, на втория, който го е заявил, общината предлага друго място - или друго време. Такава е практиката с всички мероприятия, без оглед на това дали са с една кауза или различна. Не може да се провеждат никъде в Европа две мероприятия - и България е част от Европа, да ви кажа...

И в България не може да се провеждат две масови мероприятия по едно и също време на едно и също място. И полицията е взела мерки."

Той дори препрати журналистите към Закона за събранията, митингите и манифестациите, който бил "кратък и всеки може да го прочете".

Във въпросния закон не пише защо на "Пик" сега е позволено да са също на ул. "Екзарх Йосиф".

Но има голяма вероятност това да се осветли в четвъртък.