Още в първия работен ден на новия състав на Столичния общински съвет (СОС) тръгна интрига кои политически групи и независими общинари са подкрепили номинацията на ГЕРБ за председател на съвета - Елен Герджиков. 

На избора днес гласуваха 60 от съветниците (при общо 61). Простата математика показва, че ГЕРБ, ВМРО и "Атака" имат общо 33 гласа, но, както Mediapool съобщи, Волен Сидеров е пропуснал това гласуване.

Това означава, че представителите на управляващото мнозинство в "малкия парламент" няма как да съберат достатъчно за гласовете на Герджиков, и един от тях трябва да е дошъл от "опозицията" - т.е. от "Демократична България", БСП или от независимия Борис Бонев.

Левицата и ДБ обаче също имаха своите кандидати за председатели, съответно Милка Христова и Методи Лавов. Христова получи 15 гласа, което се равнява на броя съветници на БСП, а Лалов - 12, колкото са съветниците от ДБ. Така може да се направи обосновано предположение, че при липсата на Сидеров последният глас за Герджиков е дошъл именно от Борис Бонев.

По-рано през деня Борис Бонев, който впечатли със своята кампания за кмет, заяви, че ще бъде гласът на столичани в новия общински съвет.

"Основното, за което ще настояваме, е прозрачност в работата на СОС, кмета на София и всички районни кметове", каза той.

Пред Клуб Z обаче Борис Бонев отказа да съобщи как е гласувал в избора за новия председател на общинския съвет на София.

"Този вот е таен, и възнамерявам да запазя тайната на този вот. Измислят се драми там, където ги няма, и е редно да се фокусираме върху важните неща", заяви той.