След няколко дни предстои заседание на политическия съвет на управляващата коалиция за повишаването на пенсиите. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебата за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г.

Симеонов изтъкна че, "Обединени патриоти" са внесли законопроект, с който увеличават доходите на пенсионерите до прага на бедност.

"Водим доста сериозни преговори с нашите партньори от ГЕРБ в тази посока. След няколко дена ще имаме заседание на политическия съвет с коментиране и обсъждане на въпроса с повишаване на пенсиите, да бъде намерен механизъм, по който да не бъде съборен бюджета и от друга страна да изпълним своя предизборен ангажимент", каза Симеонов.

Той припомни, че в миналия мандат Патриотичният фронт е внесъл предложение за повишаване на минималната пенсия на 300 лв, но от БСП не са ги подкрепили.

"Благодарение на нашата настойчивост и предизборни ангажименти за първи път в новата история на България в началото на дебата на едно управление пенсиите бяха увеличени с някъде между 20 и 30 процента, но минималната пенсия беше определена на 200 лв., с което бяха облагодетелстване и 724 хил. пенсионери", каза още Симеонов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова ситуацията, при която правителството определят праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лв.

"Обсъждаме закон за бюджета на ДОО, който в частта си за пенсии касае 2 млн. 150 хил. българи. Сигурно тези хора имат различни партийни, политически убеждения и пристрастия и това е нормално. Общото между тях е, че са работили 20-30 и повече години. Т.е. дали са своя принос за изграждане на икономиката на България и своя осигурителен дан. Общото между тях е, че почти всички те днес живеят трудно с размера на пенсиите, който им осигуряваме, дори и през закона за бюджета на ДОО", каза Нинова.

Парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за 2020 г. "За" бюджета гласуваха 121 народни представители, "против" - 87 и без "въздържали се".
Проектът предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200 лв. Тази стойност ще се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.
Прогнозите са, че през 2020 г. средният осигурителен доход ще достигне 1063 лв., което е ръст от 7,8% в сравнение с очакваната му стойност през настоящата година. Средногодишният брой осигурени лица се очаква да се увеличи на 2,796 млн лв.