Изпълнителният директор на "Vivacom"  е новият "Мистър Икономика" в традиционния конкурс на списание "Икономика" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Призът "Мисис Икономика" пък грабна изпълнителната директорката на "УниКредит БулБанк" Теодора Георгиева. 

29-тите награди за "Мистър и Мис Икономика" бяха връчени тази вечер на бляскава гала вечер в зала "Джон Атанасов" в сградата на "София Тех Парк".

На събитието присъстваха лично премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, посланици, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и представители на голяма част от едрия български бизнес. 

Бяха раздадени награди в няколко различни категории, а почетната статуетка беше наименувана "Рибарят и златната рибка", изработена от Ставри Калинов.

Наградата за "Мистър Икономика" беше връчена от министъра на финансите Владислав Горанов, който представи на публиката реч, в която успя да спомене добрата работа на правителството, да даде съвети към медиите.

"Част от мисията на КРИБ, както и на някои от бизнесите на господин Домусчиев (бел.ред. - председател на КРИБ и собственик на Нова тв) е да правят новини. В някои бизнеси обаче, както е в медийния бизнес на господин Домусчиев, се съобщават повече лоши новини, особено в сутрешните блокове. Сега обаче е време за добри новини, тази вечер е за това. В този смисъл препоръчвам на всички, които работят в новини да балансират между добрите и лошите, защото не е хубаво да се самобичуваме. През последните години, особено след 2002 г., както спомена и премиерът, постига добри резултати. Имахме лош преход, затова сме и в тази ситуация. Добрата новина е, че българите разбраха как расте българската икономика - с усилия и труд". 

Малко след като връчи наградата на Атанас Добрев пък, Горанов побърза да го предупреди на шега, докато фоторепортерите правеха общата им снимка.

"Между другото имаме и лоши примери. Не искам да съм бил на тази снимка през 2011 година. Моля ти се да не става пак така". 

(бел.ред. - през 2011 година с приза "Мистър Икономика" беше удостоен бившият банкер Цветан Василев, който няколко години по-късно се превърна в главен обвиняем на прокуратурата за фалита на КТБ).

Самата церемония пък беше открита именно от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който благодари на всички политици в залата, на колегите си и на работниците в предприятията им.

"Това са нашите бизнес Оскари", обяви той и изтъкна доброто развитие на икономиката, повишеният БВП на страната, както и ръстът на средната работна заплата. 

Всички наградени в различните категории благодариха на правителството, някои от тях - лично на премиера Борисов. Същото направи и издателят на списание "Икономика".

"Искам да благодаря на правителството, което допринася за инвестиции, за отваряне на работни места, което е неразделна част от голямата икономика. Важно е да видим какво прави правителството за икономиката".

Другите награди бяха връчени от водещи политици и бизнесмени и бяха в няколко различни категории:

  • В категория "Търговия и Услуги" призът грабна Йордан Чорбаджийски, търговски директор на "Черноморско злато". 
  • В категория "Информационни комуникации, телекомуникации и аутсорсинг" спечели Ли Дзие - генерален мениджър на "Хуауей" за България. 
  • В категория "Индустрия" наградата получи изпълнителният директор на "Биовет" Ангел Желязков.
  • В категорията "Транспорт и логистика" наградата отиде при "Гопет Транс".
  • В "Консултантски и бизнес услуги" отличена беше Адв. Наталия Димитрова от адвокатското дружество "Димитрова и партньори". 
  • В категория "Земеделие и хранителна промишленост" наградата отиде при Иван Папазов, председател на Съвета на директорите на VP Brands International.
  • Специални награди получиха "Coca-Cola", "Минстрой Хотели" и "Българска Консултантска организация".