Кметът на София Йорданка Фандъкова започва новия си мандат с обещаната административна реформа в общината, с която ще предлага нови дигитални услуги на гражданите и бизнеса. Тя ще внесе предложение в Столичния общински съвет (СОС) за създаване на нов сектор – „дигитализация и инвестиции“. За ръководител на сектора е поканен Владимир Данаилов, който до момента заемаше поста на главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. 

Предвижда се разделяне на "Транспортна инфраструктура" и "Транспорт" в два сектора.

„Надявам се заедно със специалистите и общинските съветници да придвижим тази реформа, която е важна за бизнеса и гражданите и ще ограничи договорките под масата“, заяви Фандъкова в интервю за БНТ. 

Тя посочи още, че днес ще внесе предложение за законодателни промени за затваряне на вратички в закона, които се отнасят до строителството на общежития, апартамент-хотели и ателиета. По думите ѝ много строители заобикалят закона и продават тези построени сгради като жилища. А след това има допълнителни проблеми - няма как да бъдат регистрирани като жилищни сгради, собствениците на апартаментите използват промишлен ток, няма паркоместа и се нарушават отстоянията между сградите, обясни Фандъкова. 

С думите „всичко с времето си“ кметицата отказа да съобщи кой ще влезе в новия ѝ управленски екип. Но обеща да го представи до месец. 

Йорданка Фандъкова се зарече да не допуска безпринципни договорки в общинския съвет.

„Понякога трудната подкрепа е по-важна, няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете.“ 

„Получихме доверието на софиянци, за да работим за града. Няма да допусна популистки и теснопартийни интереси“, каза тя. 

Тя посочи, че се надява на подкрепа на партиите вдясно. Спомена СДС, но и ВМРО, и „колегите от Демократична България“, с които в някои сектори имали идентични идеи. 

Кметицата на София отказа да коментира как общинарите са гласували за новия председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ). Вчера беше заформена политическа интрига и бе споменато името на кандидата на „Спаси София“ – Борис Бонев, като един от тези, които са дали гласа си за Герджиков. Пред Клуб Z Бонев отказа да заяви за кого е гласувал, защото вотът бил таен. 

Фандъкова разказа, че вече е направила среща с Борис Бонев и екипа му. Той е заявил, че ще подкрепя решения, които според него са правилни. Със сигурност някои наши виждания ще съвпадат, други не, но това е част от диалога, добави тя.

От думите на столичния кмет стана известно, че от вчера са започнали изпитанията на влака на новата метролиния от "Красно село" до „Патриарх Евтимий“. Няма да стане по-рано пускането ѝ, но ще бъде в срок, уточни тя. И оттук нататък ще зависи от тестовете. Но добави, че се очаква новата метролиния да заработи до края на годината.