Критики към представянето на левицата на местните избори и към ръководството й отправи днес бившият председател на БСП Михаил Миков. За него ръководството отчитало "бодрячески" резултати, но всъщност от президентските избори насам партията бележела спад.

Мнението на Миков не е изненада, тъй като той отдавна критикува управлението на наследничката си Корнелия Нинова, и в частност отстъплението на левицата от изконните й принципи. И респективно прочитът му на резултатите от вота се разминава с този на сегашното ръководство. 

"Истината е доста по-мрачна и перспективата пред БСП е най-неприятната. Бодряческото отчитане на резултатите е още по-неприятно. "Отлично представяне" - само това още не сме чули. Това е в кръга на шегата", коментира Миков.

И изброи: в 100 общини БСП няма да може да направи група в общинските съвети, а близо 20 са тези, където има един-двама. При предишни парламентарни избори със сходни резултати оценката беше "тежка загуба", допълни той. Но все пак призна, че спечелването на 4 областни града е успех. След което пак започна с критиките: "Но 11 са само общините, в които БСП може да направи мнозинство".

Миков разкритикува и спуснатото от ръководството преди вота решение - да се правят коалиционни форми по места, да се заявява подкрепа и пр. с всички, с изключение на представителите на ГЕРБ.  

"Имаше много широка коалиционна рамка - навсякъде, с всеки, за всичко. Преди 4 години имаше "червени линии", които не даваха възможност за обединение вдясно", припомни Миков "червените линии" на бившия председател на партията Сергей Станишев.

Миков даде пример със самата Мая Манолова. Независимата кандидатка за кмет на София бе подкрепена от БСП, но по думите му тя е постигнала такъв успех (само 5% разлика със спечелилата на балотаж вота Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), защото е била беше подкрепена от всички, които искат промяна на София - "заради формулата - смяна на ГЕРБ".

Той даде пример и с общинските съветници на левицата във Варна, част от които подкрепили за председател кандидата на ГЕРБ.

В резюме предшественикът на Нинова отбеляза, че БСП регистрира непрекъснат спад от президентските избори насам, когато спечели издигнатият от левицата Румен Радев.

"В България стават все повече избори на симпатии на хора, отколкото на политики. Това е и една от причината толкова много хора да си останат по домовете", коментира той и считаната за ниска избирателна активност на местния вот.

И продължи с атаките: "Ръководството има рядката способност да разделя - във Варна, в Сандански местните организации бяха намачкани. Битката в следващия период ще бъде да се разчистват сметки с тези, които имат различно мнение", посочи Миков.

"БСП трябва да се върне към онези позиции, в които има ляв профил. Иначе няма особено светло бъдеще, видимо и от тези изборни резултати", заяви в заключение Михаил Миков.