Откриването на процедурата за избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който трябва да довърши мандата на предсрочно освободилия поста Пламен Георгиев, закономерно вече породи някои спекулации. И най-големият въпрос е кой ще го наследи? 

Фактът, че изборът на новия шеф на антикорупционната комисия почти съвпада по време с избора на нов главен прокурор, прати Сотир Цацаров начело на КПКОНПИ. Още един факт: този слух се носи из кулоарите на властта от два месеца. Цацаров също така е спряган за посланик в Турция. А преди това се говореше за идеи да оглави Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Към момента няма нито една излъчена от депутатите кандидатура за председател на КПКОНПИ. Крайният срок изтича в средата на другата седмица.

Днес обаче духовете в парламента разбуни материал на "Свободна Европа", според който Цацаров ще е новият председател на комисия "Антикорупция" и затова се бърза с преизбирането от ВСС на Иван Гешев за негов заместник (президентът Румен Радев отказа да подпише указ за Гешев и върна процедурата във ВСС. ВСС смята да прегласува Гешев утре, б.р.).

От нито една парламентарна група не коментираха по същество този евентуален сценарий за бъдещето на сегашния главен прокурор. Само представляващият ВСС Боян Магдалинчев "прегърна" идеята (виж долу).

Един закон във фризера го прави подходящ

За първи път името на Цацаров се завъртя като потенциален титуляр на КПКОНПИ, след като стана ясно, че едни законови поправки, касаещи изискванията към председателя на комисията, никога няма да видят бял свят.

Става въпрос за изменения в ресорния закон, внесени от бившия председател на правната комисия в Народното събрание, а днес министър на правосъдието - Данаил Кирилов.

Тези поправки дойдоха в разгара на "Апартаментгейт", където и Пламен Георгиев попадна заради терасата си и бе принуден от премиера Бойко Борисов да излезе в отпуск. Затова и първата реакция бе, че управляващите се готвят да сменят Георгиев с друг председател и така променят закона, че той да пасне на предварително избрано лице.

Според внесените промени пpeдceдaтeлят нa KΠKOHΠИ трябваше да има виcшe oбpaзoвaниe cъc cтeпeн мaгиcтъp и 10-гoдишeн юpидичecĸи или пpoфecиoнaлeн cтaж в cлyжбитe зa cигypнocт или зa oбщecтвeн peд, oт ĸoитo минимyм 5 гoдини нa pъĸoвoднa длъжнocт.

В момента по закон в изискването за заемане на поста е записано, че той трябва да има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Т.е. липсва текстът за "службите", който би дал основание да се предполага, че за поста е готвен човек от тази сфера.

Така предложените текстове обаче отлежават в правната комисия в парламента от месеци и дори някога да бъдат процедирани, то това няма да стане преди избора на наследник на Георгиев.

В резюме: Цацаров напълно отговаря на изискванията по сегашния закон за заемане на поста председател на КПКОНПИ, а конкуренцията на "службите" е в зародиш елиминирана.

Ако той в действителност оглави КПКОНПИ, то по закон Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев, а няма да започва нов. Комисията е с мандат 6 години и бе избрана през 2018 година. Това означава, че изтича през 2024 година - или Цацаров би бил начело около 4 години.

Иначе процедурата по избора на наследника на Георгиев трябва да приключи до края на месеца. Тя стартира извън законовите срокове, като от парламента се оправдаха с депутатските ваканции - лятната, а после и предизборната.

Посланик в Турция би било знаково

Паралелно със слуховете, че Цацаров ще оглави КПКОНПИ, други го пращат на мандат в Турция като посланик. Ръководител на дипломатическата мисия там от средата на 2015 година е Надежда Нейнски, т.е. 4-годишният й мандат изтича.

Депутати от ГЕРБ коментират, че посланическото място за един вече бивш главен прокурор е съвсем естествено продължение на кариерата му.

"А и за какво му е на Цацаров да довършва чужд мандат – в КПКОНПИ", посочват пред Клуб Z народни представители.

Припомнят обаче и "греховете" на прокуратурата по доклада на турските служби отпреди няколко години за контрабандата на цигари от България, в който бе замесено името и на близката до Делян Пеевски компания "Булгартабак". Този доклад бе прочетен от всички в държавата, но тогава Цацаров го чакаше на бюрото си от МВР в превод. Сагата приключи с отказ за образуване на досъдебно производство след иначе инициирана "мащабна проверка".

В резерв

В резерв остава и вариантът Цацаров да оглави Инспектората към ВСС, какъвто сценарий бе нарисуван със законовите изменения от началото на годината. Тогава парламентът направи поправки в Закона за съдебната власт, според които съдебните инспектори (в случая главен е Теодора Точкова) да получат кариерен бонус в края на мандата си - да бъдат възстановявани на длъжност с една степен по-висока отпреди избора. Тогава това бе разтълкувано като стимулиране на Точкова да напусне стола си предсрочно, за да седне в него Цацаров. В добавка бе решено наследникът да не довършва мандата, а да започне да кара нов - 5-годишен.

Коментарите - срамежливи

И Даниела Дариткова (ГЕРБ), и Борис Ячев ("Обединени патриоти"), и Хамид Хамид (ДПС) отказаха да отговорят по същество на въпросите за бъдещето на Цацаров в КПКОНПИ с мотива, че до края на процедурата оставала още седмица.

За разлика от тях Магдалинчев намери кандидатурата на Цацаров за "добра".

"Ще кажа и защо: той е специалист, преди да стане наказателен съдия. Отделно седем години като главен прокурор...

Дейността на председателя на КПКОНПИ е много близко с наказателно-правната материя, с която Цацаров се е занимавал. В този порядък от мисли, по принцип и условно казвам, че един такъв специалист би бил подходящ за длъжността", заяви Магдалинчев в кулоарите на парламента, където бе днес за обсъждането на бюджет 2020.