Испанският крал Фелипе Четвърти, който е на посещение в Куба, се срещна с кубинския президент Мигел Диас-Канел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След разговора им в Двореца на революцията двамата подписаха споразумение, подробности за което не бяха съобщени.

Крал Фелипе и президентът Канел по време на официалната си среща.

Кубинските държавни медии съобщиха, че на срещата си кралят и президентът са се договорили да продължат да развиват двустранните политически и икономически отношения, предаде Ройтерс. Испания е третият по значение търговски партньор на Куба и един от най-големите й инвеститори.

Това е първата официална визита на испански крал в Куба, която е била испанска колония.

Фелипе и Летисия поднесоха венец пред паметника на Хосе Марти, герой на кубинската борба независимост от Испания през 19 век.

Фелипе и Летисия поднесоха венец пред паметника на Хосе Марти, герой на кубинската борба независимост от Испания.

Кралското семейство разгледа старата част на Хавана, където бе приветствано от кубинците с възгласи: "Да живее Фелипе!", "Да живее Испания!".

Посещението на Фелипе в Куба бе критикувано от испански десни политици и от консервативния испански печат, които виждат в него крачка към установяване на нормални отношения между двете страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Визитата бе организирана така, че кралят и кралицата да могат да участват в тържествата по случай 500-годишнината на Хавана, основана от испанските конкистадори.