Израелски въздушни удари убиха девет палестинци в Газа днес, увеличавайки броя на палестинските жертви до 19 след двудневна ескалация на насилието, последвало смъртта на командир на Ислямски джихад от израелски въздушен ударе, предаде Ройтерс.

 
Пожарникари гасят запалена от палестинска ракета фабрика в израелския град Ждерот.

Отрано сутринта днес джихадистите от Газа започнаха да обстрелват Израел с ракети, а той отговори с въздушни удари след кратко спиране не огъня през нощта.

Палестинците се оплакаха, че жертвите са цивилни от гъсто населени райони на ивицата.

Израелските военни казаха, че авиацията им е унищожила поне три палестински разчета за изстрелване на ракети.

Ислямска джихад потвърди, че двама от бойците му са били убити.

Палестинци оплакват убития от израелски удар Абдула ал Белбеси (26 г.), боец на Ислямски джихад.

Това са най-тежките боеве от месеци насам. Те започнаха, след като израелски въздушен удар във вторник ликвидира Абу ал Атта, командир на подкрепяната от Иран групировка Ислямски джихад. Дипломатически източници казаха пред Ройтерс, че Ислямска джихад няма намерение да спира обстрела и опитите за договаряне на примирие са се провалили.

Израел струпа бронирана техника по границата с ивицата Газа.

Обаче по-голямата палестинска група Хамас, която контролира Газа, до момента не се включва в размяната на удари. Агенцията отбелязва, че през последните пет години тя е успяла да избегне ескалации на напрежението и избухването на конфликт след три войни с Израел между 2008 и 2014 година.