Експертна група за промени в остарелия Закон за радиото и телевизията създаде днес ресорната парламентарна комисия.

"Законът не е пипан от много време, има нужда да е по-гъвкав, съобразен със съвременния свят", обясни председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов (ГЕРБ).

Любопитен е съставът на комисията - в него влизат представители на обществените медии - БНР и БНТ, на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), на бТВ, Нова Телевизия и свързаната с Делян Пеевски телевизия Канал 3. Няма представител на частно радио.

Сред експертите са още Бетина Жотева от СЕМ, журналистът и бивш директор на БНР Валерий Тодоров, Християн Митев (НФСБ) и Тома Биков (ГЕРБ) - последните двама като представители на парламента.

Докато БТВ, БНР, Нова ТВ и Канал 3 изпращат юристи, националната телевизия ще е представена лично от своя директор - Емил Кошлуков. Той предложи да бъде и домакин, и координатор на срещите на комисията. Експертите ще се съберат за пръв път за работа на 21 ноември в обществената телевизия.

Рашидов не навлезе в детайлите за конкретни промени, само спомена нуждата от модернизиране на закона, който в последните три десетилетия предимно е "кърпен". 

"Законите, които ще изработим, трябва да дадат възможност именно за свободата на медиите, тяхното разгръщане, и тяхната работа, съобразена с времето, в което живеем.", коментира депутатът. 

Той обаче постави и друга амбиция - да се измисли начин за борба с фалшивите новини, защото "те са бичът за свободата на словото".

Представители на експертна на група изясниха, че няма да се стремят към пълно преработване на закона, а ще се фокусират върху ключови поправки.

Още в началото на сегашната парламентарна сесия Рашидов заяви готовност за поправки в ЗРТ, свързани предимно с бюджета на обществените медии. От левицата пък повдигнаха въпроса за съдбата на неработещия Фонд за радиото и телевизията, който трябва да финансира обществените медии.