Новият стандарт за комуникация - 5G - ще бъде сред ключовите технологични иновации на следващото десетилетие. Те ще са катализатор на всички други иновации в сферата на технологиите.

Именно петото поколение мрежи прави възможна тази синергия и интеракция на милиарди устройства от всякакъв вид и събирането на данни от тях. 5G обещава да поведе потребители, индустрии и правителства към нова ера на продуктивност и иновации.

Лидерите в света САЩ, Китай и Южна Корея имат различни подходи за регулиране и подкрепа, чрез политики на национално ниво за въвеждането на 5G мрежите.

САЩ

САЩ стартират комерсиалната си 5G мрежа през 2018 г., като това бе плод на координирано действие между оператори, хардуерни доставчици и институциите на целия държавен апарат. Тези усилия позволяват на четирите големи оператора да стартират успешно мрежите си на избрани пазари още до края на тази година. Според Accenture американската индустрия ще инвестира около 275 млрд. долара през следващите седем години за изграждането на 5G мрежа, създавайки 3 млн. работни места и добавяйки поне 500 млрд. долара към икономиката на страната.

За да запази глобалното си лидерско място, САЩ повтарят стратегията, която приложиха и при 4G, пише Business Insider в доклад, посветен на новата мрежова технология. При 4G САЩ ограничават държавната роля в изграждането до освобождаване на мобилен спектър за търгове, обновяване на инфраструктурните политики и модернизиране на остарели регулации. Този модел позволява на мрежовите оператори да имат автономия върху техните стратегии и методи по имплементацията, което доведе до конкуренция, иновации и ръст на инвестициите.

За сравнение в Китай държавата държи пълния контрол върху стратегията на мобилните оператори, което пък доведе до забавяне на 4G с няколко години спрямо САЩ, Южна Корея и Япония. САЩ обаче обещават да продължат със същия и доказан подход в стратегия, изработена от Федералната комисия по комуникации (FCC), пишат експертите. 

Трите стратегически стълба на комисията включват: 

Освобождаване на mmWave спектъра за ускоряване на внедряването

В началото на миналата година нямаше планиран нито един търг за честоти, но комисията бързо промени това, анонсирайки два за mmWave (в 28 GHz и 24 GHz честотна лента), които събраха повече от 2.7 млрд. долара от наддавания. През април тази година бе обявен и третият, най-големият в историята на страната, в по-високите 37 GHz, 39 GHz и 47 GHz. 

Хармонизиране на регулативната рамка, за да се улесни 5G развитието и инвестициите

От миналата година насам FCC стартира мащабна реформа, която цели да ускори процеса и намали разходите за интеграцията на инфраструктурата: създаване на ограничения на държавно, щатско и локално ниво относно времето за одобрение, премахване на излишните такси, които могат да се налагат при наддаване и др. Тази реформа е ключова, защото 5G мрежите изискват създаването на инфраструктура от малки клетки, които се полагат на значително повече места, а одобрението на базовите станции може да отнеме до две години. FCC изчислява, че реформата ще спести до 2 млрд. долара излишни разходи, които ще могат да се инвестират в покритие.

Модернизиране на регулацията за подсилване на мрежовите иновации и налагане на национално покритие на 5G

Противоречивото решение на FCC да премахне мрежовата неутралност, която наложи предишното ръководство, се очаква да даде по-голям контрол на операторите по отношение на начина, по който структурират офертните си предложения. 

Южна Корея

Южна Корея е втората страна в света, която представи 5G мрежа. Трите големи оператора вече предлагат 5G услуги на бизнеса и физическите лица, като се очаква те да инвестират около 21 млрд. долара в развитието на стандарта - с 30% повече от разходите, които са похарчили при имплементацията на 4G, според Business Insider Intelligence.  

Усилията на страната водят и до конкретни резултати. Ръстът на абонати, ползващи 5G, вече надмина скоростта, с която потребителите започнаха използването на 4G. Трите оператора отчетоха през юни 1 млн. 5G абонати, само 69 дни след старта. За сравнение - абонатите на 4G достигнаха 1 млн. за период от четири месеца. До 2025 броят на 5G абонаментите се очаква да надмине 37 млн., което се равнява на 59% от мобилните абонати. 

Бързото внедряване на 5G е директен резултат от държавната политика на Южна Корея. Министерството на науката и информационните и комуникационни технологии си постави за цел да стане лидер по отношение на 5G до 2020 година. 

Правителството направи няколко конкретни стъпки в тази посока. Преди всичко, министерството убеди операторите да стартират 5G по едно и също време и да си споделят разходите. Трите телекома, в партньорство с доставчика на широколентов интернет SK Broadband, споделиха мрежите си и изградиха заедно инфраструктура за 5G. В замяна те получиха обещание от държавата за неограничени данъчни отстъпки. Според различни изчисления, този план ще спести на операторите почти 938 млн. долара в следващото десетилетие. 

Още през 2014 държавата стартира петгодишна програма за инвестиции (1.4 млрд. долара), която да подпомогне изграждането на 5G до 2020 г. Южна Корея реформира и законодателството си. През април миналата година министерството осигури по-широк достъп до местни и правителствени локации като улични лампи и светофари, на които да се инсталира оборудване. Към 2019 г. изградените базови станции са 85 000, а основен доставчик е Samsung. В края на миналата година станциите бяха около 8500. 

Министерството обеща още през 2017 да осигури 1300 MHz честотен ресурс в спектъра между 3.5 GHz и 28 GHz, от които 300 MHz в 3.5 GHz и 1000 MHz в 28 GHz. Планът, озаглавен K-ICT Spectrum Plan, включва и мерки за освобождаване на още честоти до 2026, за да подготви държавата за еволюцията на автономните устройства и Интернет на нещата. 

Китай

Китай е най-големият телекомуникационен пазар, като се очаква да стане и най-големият 5G пазар до 2025, с около 460 млн. абонати. Очаква се дотогава трите големи оператора да покрият 65% от населението, а 5G абонатите ще са 29% от всички абонаменти. 

Този месец Китай стартира най-голямата 5G мрежа в света, като се очаква да инвестира между 134 и 223 млрд. долара в периода 2020-2025 в развитието на 5G мрежите, според Китайската академия на информацията и комуникационните технологии. 

Лидерството на 5G сцената е водещ приоритет за Китай, особено след като страната пропусна възможността да стане лидер в ерата на 3G и 4G.

Разработките в сферата на 5G са в сърцето на петгодишния план и правителствената пътна карта Made in China 2025. Да бъдат първи на този пазар е от ключово значение за Китай, защото това може да й помогне да стане технологичен лидер и да увеличи световното си влияние, пише още в доклада на Business Insider. 

През 2013 г. Министерството на индустрията и информационните технологии и Националната комисия по развитие и реформи създадоха работна група от почти 60 експерти, които да работят в посока повече изследвания в сферата на 5G. Групата си партнира с редица държави и региони, включително САЩ, Южна Корея, Япония и Европейския съюз. За Китай е важно и да бъде лидер по отношение на интелектуалната собственост зад универсалния 5G стандарт. Към май тази година китайските компании държат 30% пазарен дял от всички патенти за 5G свързаност. 

Националната комисия по развитие и реформи направи стъпки, идентични на тези на регулаторните органи в САЩ и Южна Корея. Комисията намали стандартните такси на MHz за 5G лицензите. 

Технологичното министерство от своя страна издаде бързо одобрения за тестове и даде лицензи на операторите, за да могат те да стартират комерсиална мрежа още преди заложената като цел 2020 година. 

Европейски съюз

На фона на Китай и САЩ, Европейският съюз и държавите членки като че ли сериозно изостават по отношение на внедряването на 5G технологиите. Планове и стратегии не липсват, но те не са толкова фокусирани и целенасочени, както тези на другите държави. 

През 2016 ЕК прие план за действие по 5G, чиято основна цел е да стартира 5G услуги във всички страни членки на ЕС до края на 2020 г., последвана от бързо развитие на градските мрежи и райони в периода до 2025 година. 

Въпреки изоставането спрямо САЩ, Китай и някои азиатски страни, ЕС всъщност е дом на ключови производители на оборудване като Nokia и Ericsson и водещите 5G организации - Европейския телекомуникационен институт по стандартизация (ETSI) и създадения през 1998 г. консорциум, разработващ спецификации за мобилна телефония 3GPP. 

На територията на ЕС вече се провеждат редица тестове на 5G. В края на август миналата година списъкът с европейски градове с 5G тестове достигна 45, а през следващата година се очаква цели региони да стартират мрежата от ново поколение. 

Според доклад на консултантската комания МсКіnѕеу eвpoпeйcĸитe тeлeĸoми oчaĸвaт пycĸaнeтo нa 5G зa тъpгoвcĸa цели пpeз 2021-2022, дoĸaтo ĸoнĸypeнтитe в CAЩ и Kитaй oчaĸвaт инфpacтpyĸтypaтa дa e гoтoвa дaлeч пpeди тoвa - 2020.

Пoлoвинaтa дъpжaви в EC, Австрия, Финландия, Германия, Полша и Румъния ca обявили нaциoнaлнитe cи cтpaтeгии зa въвеждане на мрежите от пето поколение. Полша и Румъния имат за цел да покрият с 5G всички градове и основни транспортни маршрути до 2025 г. 

Правителството в Букурещ си постави амбициозна цел до 2020 г. да има наличие на услугата в големите градове, като покритието на населението да бъде между 20% и 30%. До средата на 2025 5G трябва да покрива не само всички населени места, а над  95% от територията на страната. Една от основните причини за напредъка на Румъния се смята свалянето на цените за лицензите за спектъра.

Монако пък стана първата страна в Европа с 5G покритие на територията на цялата страна. Швейцария и Великобритания и Италия също вече използват 5G.

ЕС е заделил 700 млн. евро за разгръщане на технологията чрез схема за публично-частно партньорство, стартирала през 2013 г. Очаква се към тези средства да се добави частно финансиране, за да достигне общият бюджет до 3,5 млрд. евро до 2025 г. Според Комисията осъществяването на плана за действия за 5G може да създаде 2 милиона работни места. Планът предвижда стартирането на 5G търговски услуги до 2020 г., а покритието трябва да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 г.

Регулаторите в цял свят играят най-важната роля в процеса по въвеждане на 5G - от одобрението, през осигуряването на здравословна конкурентна среда до стартирането на успешна мрежа. Операторите работят в условията, в които са поставени и готовността им да инвестират в нови технологии и иновативни мрежи може да се случи само с активното участие на държавата - чрез политики, облекчаване на режими и стимулиране на бизнес средата.