Не само Китай, Русия и Европа се опитват да се наместят в богатата на природни и човешки ресурси Африка. България прави същото, започвайки от югозападния край на Черния континент.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря във Виндхук с президента на Република Намибия - Хаге Готфрид Гейнгоб. Това е първо посещение на външен министър на България в страната, предаде днес Министерството на външните работи.

“Благодаря за помощта на България в борбата ни за независимост.  Ние сме приятелски държави. Сега отношенията ни трябва да бъдат издигнати в нова фаза - в икономиката. Инвестирайте в нашата мирна и демократична страна”, е заявил Гейнгоб по време на срещата, на която е присъствала и министър-председателката на Намибия Сара Кугуингелуа.

“България ви подкрепяше в борбата за независимост, ние бяхме едни от първите страни, които признаха вашата държава през 1990 година. Да се фокусираме на връзките между бизнеса и между младите”, е призовала Захариева.

Тя е добавила, че Намибия може да разчита на съдействие и на европейско ниво в областта на политиката за младите хора, образованието и  културата, тъй като това ще са ресорите на бъдещия български еврокомисар Мария Габриел.

Десетки намибийци са завършили у нас висшето си образование, а сега страната ни е готова отново да дава стипендии за студенти от Африка, особено в областта на инженерните науки и високите технологии, е предложила Захариева.

“Имаме висока младежка безработица, образованието ни все още не съответства на нуждите на пазара на труда. А и младите хора не са подготвени да стартират свой бизнес. Насърчаването на иновациите и добавянето на стойност съм суровините, които добиваме, е важно”, е  казал Гейнгоб.

Като потенциални теми за сътрудничество са се откроили още селското стопанство, туризмът, изграждането на старт-ап компании и проектите  в подкрепа на овластяването на жените, се казва още в съобщението на външното министерство. 

По територия Намибия е близо осем пъти по-голяма от България, но населението ѝ е близо три пъти по-малко - 2,4 млн.  Тя е немска колония до края на Първата световна война, известна под името Югозападна Африка. С мандат на Обществото на народите след края на войната минава под администрирането на Южна Африка и продължава така и след създаването на ООН. След повече от две десетилетия съпротива водена от основната партия СУАПО през 1990 г. страната обявява своята независимост, веднага след което е призната България.