Морето застрашава да погълне завинаги едно от бижутата на световното културно-историческо наследство - Венеция. Това съобщава днес френската телевизия BFM TV, позовавайки се на научни доклади за последствията от глобалното затопляне. Единият е от 2018 г. на ЮНЕСКО, а други два - от 2010 г. са на университетите в Кил, Германия и Саутхемптън, Великобритания.

 

Днес Венеция преживява второто си най-голямо наводнение от началото на измерванията през 1923 г. Високата вода (l'acqua alta) достигна 1,87 м. Тя е била по-дълбока само на 4 ноември 1966 г. - 1,94 м, предава BFM. Причина за високите води е съчетание на две явления - прилив и южвият средиземноморски вятър сироко.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро каза, че „драмтатичната ситуация“ се дължи на климатичните промени. Той обяви извънредно положение.

"Докато трябва да се стараем да избягваме приписването на отделно събитие на климатичната промяна, увеличената честота на тези изключителни приливи е очевидно (повод за) голямо притеснение. В нашия променящ се климат морските равнища се качват и град като Венеция, който също потъва, е особено уязвим от такива промени", коментира метеороложката на Би Би Си Ники Бери.

Стихията досега е взела поне една жертва - 78-годишен мъж е загинал от токов удар в наводненото му жилище.

От 2003 година Венеция строи съоръжения, които трябва да пазят ниската ѝ стара част с емблематичния площад Сан Марко и двореца на дожите от периодичните приливи. Проектът се бави заради високата му стойност, отбелязва телевизията. Той включва 78 плаващи бариери, които да не позволяват на вълните да влязат в лагуната при повишаването на равнището на Адриатическо море.