Въпросът с водата на Перник трябва да се реши максимално бързо. Подобно нареждане издава на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов, става ясно от кратка размяна на реплики с регионалната министърка Петя Аврамова. Той даже предлага да се види дали може да се докара вода от резервен язовир.

Заради недостиг на вода в язовир "Студена" Перник е заплашен от драстичен воден режим от 18 ноември. Като проблемът се разчу веднага след втория тур на местните избори. В Перник с минимална преднина беше избран кмет от БСП Станислав Владимиров.

На заседанието на МС Борисов, става ясно от стенограмата, иска от Аврамова да се свърже с новия кмет на града и да се види какво е положението за язовир "Студена".

Министърката се отчита, че е сформирала работна група, "която да анализира на място през цялата година, 2019-а, притока и оттока от язовира, работата на ВЕЦ-а, консумацията, както и ремонтните дейности, които извършваме и които се извършват от водолази под вода на язовирната стена". Тя обещава, че до 10 дни ще има доклад от работната група, в която влизат "експерти от ВиК дирекцията ни и от вътрешния одит на министерството".

"Съкрати срока, защото ще влязат в режим на водата. Не е добре. И виж това предложение, което има, да се докара от резервен язовир вода. Важно е да работите в пълен синхрон и в координация с местните власти, за да се реши въпросът максимално бързо", казва Борисов.

Аврамова обещава, че ще говори днес с кмета.

След спешна среща днес на пернишкия кмет Владимиров с ВиК дружеството в града е договорено, че водният режим ще бъде 12 часа. Водата ще се спира от 8 сутринта до 20 часа вечерта.