Знаков представител на ДПС във Висшия съдебен съвет и върховен съдия - критик на Иван Гешев. Това са двамата членове на висшия колективен орган, които са си взели отпуска за утрешното повторно гласуване за главен поркурор.

Информацията, че Стефан Гроздев и Красимир Шекерджиев са в отпуска е на сайта "Де факто". Към края на деня се появи информация, че Гроздев ще присъства на важното гласуване. 

Както Клуб Z писа, на 24 октомври безалтернативният кандидат на Прокурорската колегия от ВСС събра 20 гласа "за". Сред тях бе и този на Стефан Гроздев - който от втори опит влезе във ВСС чрез подкрепата на ДПС от парламентарната квота (между дургото, цялата политическа квота гласува ан блок за кандидата, б.р.)

Стефан Гроздев

Четирима тогава пък бяха против и един от тях бе Красимир Шекерджиев. Дори Гешев, който открито нападна другите си критици, по отношение на неговото изказване каза, че ще се вслуша в него и го изтъкна като аргумент, че може да търпи чуждо мнение.

(Забележителни бяха думите на Шекерджиев при избора: „Няма да го подкрепя, защото в битието си на наказателен съдия от повече от 20 години съзнавам с какво фигурата на главния прокурор е изключително важна – тя трябва да е на човек, който по-скоро ще обединява, отколкото ще воюва.

Моето впечатление от Гешев е като на човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко едно нападение, на което той или колегите му бъдат подложени. Фигурата на главния прокурор е такава, че той 7 години ще бъде под прожекторите, ще има безброй врагове, но ако изберем главен прокурор, който отговаря реципрочно на всяко едно нападение, то тогава ние по-скоро ще произведем много войни, отколкото да доведем до работеща ситуация.

Имаме нужда от главен прокурор, който да стои назад, да извършва кабинетна и аналитична дейност, а не човек, който ще отговаря на всяко нападение, защото това няма да потуши напрежението, а ще създаде по-голям проблем.“)

Красимир Шекерджиев

Така почти сигурно утре Гешев ще се лиши от един глас "за" и един "против".

От отпуск обаче се връща върховната съдийка Цветинка Пашкунова, която единствена от целия съвет влезе през 2017 г. дори без балотаж с колосална подкрепа от колегите си.

Според "Де факто" "магистрати очакват тя да е сред противниците на единствения кандидат".

Така прогнозата е, че Гешев вероятно ще получи 20 „за“ срещу 4 „против“. Нужни са му 17.