Избори във варненско село са проведени с изчезващо мастило. Това стана ясно днес в Административния съд, където експертиза показа, че вотът на 27 октомври в Бозвелийско е манипулиран. Недействителните бюлетини са по 200 за кмет на село, на кметство и на общински съветници, съобщи бТВ

Вещото лице, извършило експертизата на книжата, заключава, че следите са оставени, вероятно от така нареченото симпатично мастило, което изчезва няколко часа след отбелязването на избора.

Спечелилият с разлика от 40 гласа кандидат днес беше доведен в съдебната зала с белезници, защото е в ареста по друго разследване – за наркотици.

Експертизата на вещото лице е установила 178 бюлетини, върху които има следи от натиск на химикал. Именно поради това в заключението си той твърди, че вероятно са използвани химикали с изчезващо мастило. 

Ако изборите бяха проведени без тази намеса резултатите от вота щяха да бъдат напълно различни, разказаха пред бТВ наблюдатели.

На изборите на 27 октомври в Бозвелийско гласуват 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу Живко Панев от БСП.

Една трета от бюлетините обаче са отчетени като недействителни, тъй като върху тях липсва отбелязан вот с химикал.

Според заключението на вещото лице, 152 от недействителните бюлетини са за загубилия кмет Панев, а само 18 за спечелилия Дамянов. Това на практика тотално преобръща вота, при разлика между двамата от 48 гласа на проведените избори.