Българският евродепутат Андрей Слабаков отново настоя ЕС да спре всички финансови потоци към Тур;ция и да бъдат прекратени всички инвестиции там с държавно участие на страните членки.

Той отправи призива си  на пленарна сесия на Европарламента в Брюксел. Това стана по време на дебат за незаконната сондажна дейност на Анкара в териториалните води на Съюза край Кипър.

„Аз съм изключително разочарован от липсата на адекватна реакция на ЕС в отношенията с Турция. Свидетели сме на нараснало чувство на безнаказаност на Ердоган в отношенията му с Европа. И това е резултат от десетилетна импотентна политика на Европа към Турция“, заяви депутатът от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Той бе единственият български представител, който се изказа.

„ЕС остави Ердоган да вярва, че икономическите интереси са по-важни от нашите европейски ценности. На границата си имаме авторитарен, ислямистки и неоосманистки режим, който не зачита правилата на ЕС“, продължи Слабаков.

И завърши с посланието:

„Недейте, моля ви, ставаме вече смешни.“

Андрей Слабаков предложи спиране на инвестициите в Турция и преди близо месец, на пленарна сесия на ЕП в Страсбург. Тогава дебатът бе по повод военната операция на Анкара в Сирия, насочена срещу кюрдите. Българският депутат каза в Страсбург, че ако замразяването на инвестициите не подейства на Ердоган, „трябва да има тотално икономическо ембарго над Турция – една карфица да не излиза оттам“