Изборът на новата Евврокомисия отново е пред провал и тя може да встъпи в длъжност след Нова година.

Това стана ясно от изявления пред Клуб Z на говорителя на новоизбраната Комисия Ерик Мамер и на други източници от „Берлемон“.

По-късно обаче от думите на  Дана Спинанц - заместничката на Мамер, се разбра, че ситуацията е безпрецедентна, че ЕК я анализира, но не е готова в момента да обяви какви ще бъдат следващите й стъпки.

Но всички са категорични, че се полагат всевъзможни усилия новата Комисия да встъпи в длъжност на 1 декември. (Това обаче може да стане само ако тя бъде одобрена от Европарламента на сесията от 25 до 28 ноември в Страсбург - б.р.)

Лондон ще номинира своя еврокомисар след предсрочните парламентарни избори на 12 декември, отговори Мамер на наше запитване. Това се казва в писмо, изпратено късно снощи от британския постоянен представител в ЕС Тим Бароу.

„Обединеното кралство се намира в предизборен период и това не позволява на правителството да бъдат взети определени решения, сред тях - назначаването на представители в европейски и международни организации. Ние подхождаме с разбиране към този факт“, обясни говорителят.

Източници от „Берлемон“ – централата на ЕК в Брюксел, се позоваха пред Клуб Z на точка 11 от решението на Европейския съвет от 29 октомври. Тогава европейските ръководители решиха „Брекзит“ да бъде отложен до 31 януари 2020 г. Точка 11 гласи следното:

⇒ „Не може да се допусне това допълнително продължаване на срока да накърни нормалното функциониране на Съюза и неговите институции. Освен това като последица от продължаването на срока Обединеното кралство ще продължи да бъде държава членка до новата дата на оттегляне, като разполага с пълен обем права и задължения съгласно член 50 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), включително задължението да предложи кандидат за член на Комисията.“

„Фактът, че Великобритания не предлага свой еврокомисар, е накърняване на нормалното функциониране на ЕС“, подчертаха нашите източници.

Те обаче категорично отказаха да заявят в прав текст, че отказът на Лондон да номинира на този етап свой представител ще забави избирането на нова Комисия.

На брифинг в ЕК Дана Спинанц заяви, че в писмото на Лондон е изтъкнато, че и Обединеното кралство разбира спешността на ситуацията и признава своите задължения към ЕС. Британците правят също всичко възможно да не "накърнят нормалното функциониране на Съюза" и да не създават препятствия пред формирането на нова Еврокомисия.

Случващото се е прецедент и дори в „Берлемон“ не са съвсем наясно по въпроса. Наскоро стана ясно, че оттам проучват различни варианти. Появиха се дори намеци, че новата Комисия може да бъде избрана и без британски комисар предвид предстоящия „Брекзит“.

Спинанц допълни, че ЕК трябва да се обърне към Съда на Европейския съюз (СЕС).

Новината дойде в деня, в който ресорни комисии в Европарламента изслушват трима кандидат-комисари – Тиери Бретон (Франция), Ласло Вархей (Унгария) и Адина-Йоана Вълян (Румъния). Те бяха номинирани на мястото на отхвърлените си предшественици – съответно Силви Гулар, Ласло Трочани и Рована Плумб. Французойката бе отхвърлена след допълнително второ изслушване. Унгарецът и румънката бяха спрени още от Комисията по правни въпроси, която ги уличи в конфликт на интереси.