За втори път от БСП поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов заради т.нар. афера "Ало, Банов съм".

Първият път бе с избухването на скандала за ремонта на столичното Ларго, когато именно от левицата изнесоха данни за предполагаеми злоупотреби и търговия с влияние. Сега повод е "пропускът" на Министерството на културата да подаде иск във Върховния касационен съд (ВКС), свързан с получаване на обезщетение за ремонта.

"Спомняте ли си скандала "Ало, Банов съм"? В началото на тази година БСП извади на бял свят скандалната афера на културния министър Боил Банов за Ларгото в София, с която той спестява 700 000 лв. на частен предприемач. Тогава основното оправдание на Банов беше, че се води дело и най-вероятно държавата ще го спечели. Вчера видяхме как точно води дело Министерството на културата", посочи днес в парламента депутатът от левицата и член на комисията по култура Александър Симов.

И каза в заключение:

"Министерството е изтървало сроковете за обжалване, в резултат на което българският данъкоплатец губи безвъзвратно 700 000 лв." 

Симов добави, че това действие показвало, че "всичко това, което левицата е извадила като информация, е вярно".

"Виждаме, че отговорността на министерството ще бъде понесена от някаква юристка. Това е замазване на следите. Отговорността при такава афера трябва да се понесе само и единствено с оставката на Боил Банов. Призоваваме премиера Бойко Борисов да поиска оставката на Боил Банов веднага, след като той няма мъжеството и морала сам да се оттегли от поста  си", каза още Симов.

Той припомни, че БСП е сезирала прокуратурата и добави, че се надява този път тя да погледне към тази афера.

На ръка

Вчера стана ясно, че МК е изпуснало срока да подаде иск във ВКС, свързан с получаване на обезщетение за ремонта на Ларгото. Така, след като искът на министерството беше отхвърлен на две инстанции, той въобще не стигна до ВКС.

Проектът беше на стойност 12 млн. лева и се изпълняваше от консорциум, в който влизат фирмите" Пътстрой - Варна", "Реставрация", "Пътища и мостове" и "Финанс груп 2013". Именно те са ответници по делото, което през 2017 г. беше заведено от МК.

През 2017 г. Софийският градски съд отхвърля иска и констатира, че с действията си преди завеждането на делото ведомството само се е лишило от възможността да има претенции към изпълнителя.

В началото на 2019 г. решението на СГС е потвърдено от Софийския апелативен съд, който изцяло споделя мотивите на долната инстанция.

Пред Министерството на културата остана последна възможност – да се обърнат към Върховния касационен съд. Срокът за това е изтекъл на 12 март 2019 г. и с разпореждане от 21 март Софийският апелативен съд връща жалбата на министерството, тъй като приема, че е подадена с един ден закъснение.

Министерството обжалва окончателното прекратяване на делото пред ВКС, но съдът отхвърля жалбата, а от мотивите му се вижда, че държавната институция се е опитала да влезе в ролята на процесуален шмекер.

Първо – жалбата на Министерството на културата е била внесена "на ръка", но не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд, при това ден след крайния срок.

Пред ВКС от министерството са пробвали друга версия – жалбата е изпратена в срок, но по пощата. За целта са представили ксерокопие от лицевата част от пощенски плик с подател К.П. (представител на министерството) до Софийския апелативен съд, за който съдът заявява, че "е с напълно нечетлива дата на положения датов печат и конкретна пощенска служба".

Частен запис

През декември 2016 г. Агенцията за държавна финансова инспекция констатира нарушения на обществените поръчки по проекта, както и неспазване на сроковете. Проверката е назначена от Софийската градска прокуратура, която обаче отказва да образува разследване по случая.

В началото на 2019 г. тогавашният депутат от БСП Елена Йончева публикува "частен" запис от оперативка от 2016 г. при Боил Банов, тогава зам.-министър на културата. На записа се коментира как да бъде "санирано" закъснението на изпълнителя по проекта "Антична Сердика", като се коментира именно фактът, че трябва да се потърси неустойка от 700 000 лв.

През април Специализираната прокуратура отказа да образува разследване, като най-общо се мотивира с това, че не може да се докаже, че записът на Елена Йончева е автентичен, а освен това Боил Банов и останалите участници в разговорите са отрекли да е имало подобни договорки.