Приходната агенция ще получава информация за подготовката на всеки един трансграничен трансфер от банки, адвокати, счетоводители, инвестиционни и застрахователни посредници. Това беше прието с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) по решение на Министерския съвет.

Самите изменения въвеждат правила за „ранно оповестяване“ на трансгранични сделки, при които съществува риск от избягване на данъци. За да влязат в сила обаче, те трябва да бъдат одобрени и в Народното събрание.

Промените в ДОПК се налагат заради въвеждане на европейска директива, която беше приета през май 2018 г. и задължава европейските държави да обменят автоматично информация в областта на данъчното облагане. Евродирективата за автоматичен обмен беше приета след случая с „Панама пейпърс“, разкрили многобройните случаи на трансфери към офшорни зони с цел да плащат по-малко данъци.

А според предложените промени в ДОПК всички данъчни консултанти трябва да докладват пред НАП за „данъчни схеми“. Под „схеми“ се има предвид споразумение, съгласие, становище, план, трансакция.

Глобите за неспазване на новите правила, които ще влязат в сила от 1 юли 2020 г., достигат до 10 000 лв. при първо нарушение.