Преди 30 години огромна група граждани се събраха около парламента, за да поискат отмяна на член първи в тогавашната конституция. В него бе записано, че ръководната сила в обществото и държавата е БКП.

Вчера малобройна група граждани се събра около сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да поиска отмяна на член първи от настоящата конституция. Той не е записан никъде, но съществува под формата на неписан закон и гласи:

Главният прокурор се избира с подкрепата на всички парламентарни партии, има неограничена власт, не се отчита пред никого, не се контролира от никого и служи, за да бъдат ударени неудобните спрямо конюнктурата.

Формално поводът за събитието бе друг - повторният избор на Иван Гешев за главен прокурор. Исканията на протестиращите обаче имат по-далечна проекция - да се отстрани основният дефект на основния ни закон, а именно - огромната власт без никакъв контрол, съсредоточена в главния прокурор. Фактът, че за главен прокурор бе избран Иван Гешев, отмъстителен човек, който има склонност към заплахи и груб тон, допълнително катализира процесите.

Протестиращите бяха активна част от дебатите във Висшия съдебен съвет. От високоговорители те слушаха на улицата в реално време случващото се вътре в сградата. И бурно изразяваха своето отношение към това, което чуват - било с освиркване, било с аплодисменти.

Протестът показа, че гражданското общество вече знае къде е проблемът на проблемите у нас. Дебатите във ВСС към момента са по-важни и привличат повече внимание от тези в парламента. И това е нормално. Парламентарната ни демокрация има своите недостатъци, но като цяло работи. Мнозина самозабравили се политици вече са в историята, пратени там от вота на избирателите. Съдебната ни система обаче определено не работи. Няма нито един злоупотребил с власт висш държавник, който да е в затвора, пратен там от прокуратурата след съдебна присъда.

Преди 30 години тогавашните управляващи не посмяха да пратят танковете. Тия дни полицаите не смеят да арестуват гражданите, които хвърлят яйца по тях и по сградата на ВСС. В деня, когато Гешев бе избран за първи път от ВСС, същите тези полицаи не посмяха да отстранят блокадата, която протестиращите срещу Гешев организираха на Орлов мост. Очевидно властта се притеснява, че ако полицията бъде по-активна, малобройната група граждани ще стане многобройна. Правото на силата винаги е по-слабо от силата на правото.

Преди 30 години българите получихме свободата си даром, под напора на външни събития. Днес обаче ще трябва да си платим вересията, дадена ни от международното положение. И да си отвоюваме свободата окончателно, само че този път сами.