Първият ден от болничния да не се плаща от работодателя, а от работника от 1 януари 2020 година.

За това са се разбрали днес коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти, съобщиха на брифинг в парламента те.

Сега първите три дни се плащат от работодателя, като бизнес организациите отдавна предлагат отпадане на този принцип. Ако изменението влезе в сила с гледането на бюджета за следващата година, то работодателите ще поемат втория и третия ден от дните отсъствие по болест. Въпреки че от ОП отдавна говорят за борба с т.нар. фалшиви болнични листове, днес така и не стана ясно кой от коалиционните партньори е предложил изменението.

За сметка на работещите, управляващите са решили да зарадват пенсионерите. От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева, обяви съпредседателят на ОП и лидер на ВМРО Валери Симеонов, който още преди няколко дни анонсира среща на коалиционния съвет по темата, в която ще участва и премиерът Бойко Бориосов.

В момента минималната пенсия е 219 лева, като с бюджет 2020 бе заложено да стане 234 лева.

"Ангажиментът ни е минималната пенсия да стане 300 лв. докрая на управлението, вървим в тази посока", даде заявка Симеонов.

От думите му се разбра и че пак ще се прави опит за приобщаването на децата от ниски социални слоеве, към образователната система. Новата идея е децата в предучилищна възраст да бъдат въведени задължително в детска градина, като държавата поеме разходите за такси.

Било е решено още да се определи фонд в размер на 70 милиона лева за строителство на нови детски градини и училища. 

На този етап не е ясно към кои структури ще се разпределят средствата, както и как ще се реши проблема и с хилядите и сега недостигащи места в по-големите градове на страната и най-вече в столицата, ако се заделят места за семействата с по-нисък социален статус.