Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани британците да гласуват за противниците на Брекзит на предсрочните избори на 12 декември и разкритикува френския президент Еманюел Макрон заради призивите му за сближаване с Русия и ветото му върху началото на присъединителни преговори между Европейския съюз и Северна Македония.

Полякът Туск (62 г.) призна, че може да си позволи такава откровеност защото идва краят на втория му и последен 2,5-годишен мандат начело на Европейския съвет, политическия ръководен орган на ЕС, в който заседават държавните и правителствените ръководители на 28-те.

"Накрая, ако ми позволите, искам да ви кажа нещо, което не бих посмял да кажа преди няколко месеца, тъй като можех да бъда уволнен за това че съм бил прекалено откровен", каза Туск в реч пред преподаватели и студенти в Колежа на Европа в белгйския град Брюж.

"А днес е просто много късно за импийчмънт на Доналд, поне европейския", добави той в алюзия с разследването за отстраняване от длъжност на американския му съименник, президента Доналд Тръмп. "Всъщност, завиждам на Джон Беркоу, че той най-сетне може честно да казва какво мисли за Брекзит", каза Туск за доскорошния председател на британската Камара на общините. 

Туск каза, че главното му усилие пред петте години на висшия европейски пост е било да опази единството на съюза, разклатено от поредица кризи - руската анексия на Крим, гръцкия дълг, миграцията и Брекзит. Той отбеляза, че при последната 27-те са останали единни в позицията си не са позволили на Лондон да "билатерализира" отношенията си с никого от тях.

„Изборите в Обединеното кралство ще се проведат след един месец", каза Туск на привържениците на оставането в ЕС. "Могат ли все още нещата да бъдат обърнати? Хана Аренд ни учеше, че нещата стават необратими, едва когато хората започнат да ги мислят за такива. Така че единствените думи, които ми идват на ум днес са просто: Не се предавайте. В този мач имаше добавено време, вече сме в продълженията, а може би дори ще се стигне до дузпи“.

 

Гневните реакции от Острова не закъсняха. Бившият министър и главен преговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис написа в туитър: 

 

 

"Доналд Туск неразумно пренебрегва установената практика да не се меси във вътрешната политика на държавите членки. Чуждестранните лидери трябва да не се бъркат в нашите демократични решения, независимо дали са Обама, Тръмп или Туск".

„Чувал съм многократно от „брекзитърите“, че искат да напуснат Европейския съюз, за да направят Обединеното кралство отново глобално, вярвайки, че само сами, те могат да станат наистина велики. Можете да чуете в тези гласове копнеж по империята",  каза още в речта си Туск. "Но реалността е точно обратната. Само като част от обединена Европа Великобритания може да играе глобална роля, само заедно можем да се изправим, без никакви комплекси, срещу най-големите сили на този свят".
 

"Всъщност мога да кажа същото за Германия или Франция. И светът го знае", добави той. "Чувал съм същото в Индия, Нова Зеландия, Австралия, Канада и Южна Африка; че след излизането му Обединеното кралство ще се превърне в аутсайдер, второстепенен играч, докато основното бойно поле ще бъде окупирано от Китай, САЩ и Европейския съюз. „Защо правят това?“ – задават ми този въпрос навсякъде, където отида. Един от английските ми приятели вероятно е прав, когато казва с меланхолия, че Брекзит е истинският край на Британската империя“.

Атака срещу Макрон

Туск каза, че  през изминалите пет години се е опитвал да спре "креативните" идеи и инициативи за "по-малък клуб" и "ядро на Европа". По думите му те са произтичали от "фрустрацията на федералистите" и от често оправданите оплаквания, че отделни държави спъват по-нататъшната интеграция.  

"Париж беше особено активен тук, парадоксално особено след избора на президента Макрон, искрен и енергичен европеец", заяви Туск. "Не мога да приема връщането към Европа на много скорости. Прекарах половината от живота си зад Желязната завеса, в съветската сфера, под комунистическия режим, така че знам много добре какво всъщност значи Европа на две скорости. Единството на ЕС изисква взаимна търпимост, не принуда. По различни поводи, когато и да е повдиган въпросът за скоростта на интеграцията, обичам да цитирам африканска поговорка: "Ако искате да вървите бързо, тръгнете сами. Ако искате да стигнете далече, тръгнете заедно".

Туск нарече Макрон "един от безспорните лидери на Европейския съюз", "наша надежда за бъдещето" и "мой скъп приятел" и декларира, че "споделя мечтата му за наистина суверенна Европа".

Той обаче направи уговорката, че "сме способни на това при условие, че ще действаме като суверен, а не по начина, който видяхме неотдавна в случая с разширяването (на ЕС)". Несъгласието на Франция и Холадния неотдавна осуетиха започването на присъединителни преговори между ЕС и Албания и Северна Македония, които втората чака вече десет години. Френско-холандският отказ предизвика в Скопие оставката на правителството на Зоран Заев, който подписа споразумение с Гърция да промени официалното име на държавата си, само за да разчисти пътя и към бъдещо членство в НАТО и ЕС.

"Няма да има суверенна Европа без стабилни Балкани, интегрирани с останалия континент и не е нужно да бъдете историк, за да разберете това", каза Туск. "И няма да има суверенна Европа без независима Украйна. Нашата твърда и последователна позиция към Русия беше първият израз, толкова ясен и недвусмислен, на нашия суверенитет. Трябва да запазим това".

По-рано в речта си Туск отбеляза, че за него Русия не е "стратегически партньор" на ЕС, както някои от неговите лидери още я наричат, а "стратегически проблем".

"И ето защо, когато чуя думите на Макрон, че "трябва да преразгледаме нашата позиция към Русия, да преосмислим стратегическите отношения", мога само да изразя надежда, че това няма да се случи за сметка на нашите общи мечти за европейски суверенитет", каза Туск.  "Президентът Макрон казва, че споделя същите възгледи по темата както (унгарския премиер) Виктор Орбан и че се надява г-н Орбан да убеди поляците да променят позицията си към Русия. Може би, но не мене, Еманюел".