Унгарският кандидат-еврокомисар Оливер Вархей ще трябва да отговаря на допълнителни писмени въпроси.

За това гласува мнозинството от членовете на Комисията по външни работи в Европарламента. Новината съобщи пред журналисти унгарският евродепутат социалист Шандор Ронай.

Два часа по-късно бяха одобрени други двама кандидати за бъдещата Еврокомисия - хранцузнът Тиери Бретон и румънката Адина-Йоана Вълян.

Вархей - в момента постоянен представител на страната си в ЕС, е номиниран за комисар по съседството и разширяването.

„За“ отговори на допълнителни въпроси гласуваха представители на социалистите, либералите, „зелените“ и радикалната левица. Останалите политически сили начело с Европейската народна партия (ЕНП) подкрепиха Вархей.

Както можеше да се очаква, най-отявлените противници на унгарския кандидат-комисар са социалистите.

В началото либералите дадоха знак, че ще подкрепят Вархей. От техните редици признаха, че той не се е дистанцирал при изслушването достатъчно от премиера Виктор Орбан, но в същото време се е представил много добре, когато е говорил за своя ресор. В крайна сметка обаче и от „Обнови Европа“ (ОЕ) се обърнаха срещу него.

При изслушването Оливер Вархей обеща, че ако бъде избран, ще настоява за започване на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания. Въпреки очакванията и надеждите дата не бе дадена – главно по вина на френския президент либерал Еманюел Макрон.

Същевременно Вархей нарече „провокативна“ външната политика на Турция по отношение на незаконните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и военната й операция в Сирия.

На няколко пъти кандидатът повтарял предварително подготвени отговори на въпроси, обясни Шандор Ронай. А от Комисията по външни работи очаквали професионални отговори.

"Той ще трябва да се яви на поправителен", обобщи социалистът.

Оливер Вархей трябва да получи писмените въпроси тази вечер или утре сутринта. Кандидатът трябва да даде отговорите си до 18 ноември.

Ресорни комисии в ЕП изслушаха днес и другите двама кандидати – францудина Тиери Бретон и румънката Адина-Йоана Вълян. Тримата бяха номинирани на мястото на отхвърлените си предшественици – Силви Гулар (Франция), Рована Плумб (Румъния) и Ласло Трочани (Унгария).

Кандидатите на Будапеща и Букурещ бяха спрени още от Комисията по правни въпроси, която ги уличи в конфликт на интереси. А Гулар бе отхвърлена след второ допълнително изслушване. 

Всичко това се случва по-малко от две седмици преди пленарната сесия на Европарламента в Страсбург. Тя ще се състои от 25 до 28 ноември и надеждите са тогава да бъде одобрена новата Еврокомисия.

На 21 ноември е крайният срок евродепутатите от ресорните комисии да кажат окончателно дали одобряват или не препитаните кандидат-комисари.