В любопитно обсъждане на плурализма и свободата на словото навлязоха днес депутати от ГЕРБ и ДПС по време на първото работно заседание на временната парламентарна комисия, която проверява спирането на програма "Хоризонт" на БНР.

Повод за това бе изслушването на представители на СЕМ, които преминаха отново по фактите около спирането на програмата на обществото радио, ден след като критичната към съдебната система (и новоизбрания главен прокурор Гешев) Силвия Великова бе свалена от ефир. Представителите на регулатора изразиха тезата, че има връзка между двете събития и големия отзвук в медиите и общественото пространство.

"Отзвук има само когато са засегнати интересите на определен кръг, кръгът "Капитал", Макар че става дума за журналист, добър журналист, да не прикриваме това зад "свободата на словото"," коментира Йордан Цонев от ДПС по повод Великова.

И заяви, че "свободата на словото не е едностранчиво отразяване на една и съща позиция, това е манипулация". Същевременно посочи, че лично е гостувал в предаване на Великова.

Припомняме, че в дните след отстраняването на журналистката, от БНР излезе информация, че колежката на Цонев - депутатката и бивша говорителка на ДПС Велислава Кръстева - е била човекът, оказвал натиск на генералния директор. В името на плураризма ще посочим, че самата Кръстева отрече това.

Тома Биков от ГЕРБ, който е и председател на комисията, пък заяви, че нямало точна дефиниция на "свобода на словото".

"Това стана по света и в България - сега всяка медия представя своята гледна точка, а не всички гледни точки. Нямам илюзията, че една медия, която е частна, не е преди всичко бизнес. И има за цел да прави пари, а не да осигури свободата на словото", добави той.

И заяви, че в казуса с БНР "трудно може да се говори за ограничаване на свободата на словото", бил  слушал радиото в онези дни и видял "една доста свободна позиция".

Единственият с журналистически опит в комисията - Александър Симов от БСП - въобще не се включи в тази дискусия, вместо това попита представителите на СЕМ дали правилно отчита, че е нелогично директорът на БНР Светлозар Костов да му е "хрумнало" да спре ефира на "Хоризонт" поради "циклофрения или лудост". 

"Опит да се прикрие циничната цензура ли е това?", попита той.

Ивелина Димитрова от СЕМ отбеляза, че е имало и други подобни случаи в БНР - като например този с Лили Маринкова, която бе отстранена от длъжност и после върната от съда, и че може би е нужно при предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията да се създаде инструмент, който да спре генералните директори на обществените медии да ползват своите административни правомощия срещу журналистите. Кой ще ги спира е ясно - СЕМ, т.е. регулаторът иска още правомощия.

Втори бяха изслушани представители на Комисията по регулация на съобщенията, които нямаха нищо ново за съобщаване по отношение на спирането. След това обаче Биков повдигна въпросът как ще процедира комисията за бъдещите си заседания и дали няма нужда от удължаване на действието си. Бе решено следващия път да бъдат призовани засегнатите лица - т.е. премахнатия генерален директор Костов и по всяка вероятност самата Великова.