Представители на 30 неправителствени организации от цялата страна обявиха създаването на гражданско обединение “Равни БГ", което ще защитава принципите на демокрацията и човешките права в България. Това стана по време на първата дискусия, организирана от "Равни БГ" - „Демокрация и човешки права днес“.

„Темата за демокрацията е изключително актуална през последната седмица. Тя провокира гражданите да направят равносметка на целите, които са имали и на целите, към които се стремят. Обществото към което се стремим се нуждае от активни граждански организации като Вас“, се казва в поздравителния адрес изпратен от г-н Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България до участниците в дискусията. 

В нея със специални видео обръщения се включиха още г-жа Мари Арена, евродепутат и председател на подкомисията за права на човека (DROI) в Европейския парламент и г-жа Дженифър Крофт, заместник-председател по права на човека от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE).

В дискусията взеха участие още г-н Рой Сауми, представител на Европейската мрежа на фондациите (NEF) и на Civitates - инициатива за солидарност и демокрация в Европа, както и представители на обединението Равни БГ - Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените, Юлиана Методиева, председател на Сдружение за човешки права „Маргиналия“, Маргарита Спасова, председател на УС на Форум за глокална промяна, и Стела Ковачева от СНЦ „Образование и бъдеще“. 

Обединението Равни БГ цели да предложи платформа за диалог и общи действия срещу свиващото се пространство за гражданска активност в България и възраждането на антилиберализма под лозунга на псевдоизконни ценности.

„През последните две години сме свидетели на небивала атака срещу продемократичните граждански организации и срещу редица институции, които правят политики, свързани с човешки права, от ултранационалистически и религиозно-фундаменталистки кръгове.

Дългогодишни усилия за защита на правата на жените и децата бяха сринати, а конструктивният диалог между прогресивния неправителствен сектор и държавните институции сякаш беше заглушен от серия фалшиви новини и негативен ПР. Въпреки всичко, само заедно можем да устоим на атаките и да работим за България, в която демокрацията и човешките права са гарантирани. Равни БГ е не просто обединение, то е опит за започване на разговора наново и подадена ръка за съвместна работа“, каза г-жа Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените и инициатор на обединението Равни БГ.

„Приветствам факта, че Равни БГ сплотява разнообразни партньори и активно гради мостове между организациите, които работят в столицата и между онези, които се намират в малките населени места. Уверен съм, че Равни БГ ще се справи с предизвикателствата, пред които е изправен гражданският сектор в България, и ще успее да върне доверието на хората в неправителствените организации. Щастлив съм, че Сивитатес подкрепя обединението“, заключи г-н Рой Сауми.    

Гости на дискусията бяха близо 80 представители на посолства на страни от ЕС в България, национални и европейски неправителствени организации – членове на граждански сдружения и коалиции, които работят в сфери като развитие на дарителството, защита правата на човека и на уязвимите групи, гражданско участие, анализатори и медии.

Повече информация за Равни БГ можете да намерите на ravni.bgКлуб Z е медиен партньор на организацията.