С думите "отказвам да участвам в политически театър - намирам го за лицемерно", столичният общински съветник на "Спаси София" Борис Бонев излезе за първи път с публичен коментар (след като каза същото пред Клуб Z във вторник) около избора на новия председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ). Кандидатът на ГЕРБ беше избран от с мнозинството от 33-ма съветници при тайно гласуване.

На избора преди два дни гласуваха 60 от съветниците (при общо 61). Простата математика показва, че ГЕРБ, ВМРО и "Атака" имат общо 33 гласа, но Волен Сидеров е пропуснал гласуването. Това означава, че представителите на управляващото мнозинство в "малкия парламент" няма как да съберат достатъчно за гласовете на Герджиков и един от тях трябва да е дошъл от "опозицията" - т. е. от "Демократична България", БСП или от независимия Борис Бонев.

Левицата и ДБ обаче също имаха своите кандидати за председатели, съответно Милка Христова и Методи Лалов. Христова получи 15 гласа, което се равнява на броя съветници на БСП, а Лалов - 12, колкото са съветниците от ДБ. Така може да се направи обосновано предположение, че при липсата на Сидеров последният глас за Герджиков е дошъл именно от Борис Бонев.

"Аз обичам да се занимавам с политически действия и решения за реалните проблеми на хората. И тепърва ще продължа да го доказвам и показвам. Всичко останало оставям на теоретиците на конспирацията и свободното им време във фейсбук", коментира още Бонев. 

Но така и не посочи за кого е гласувал в избора за председател на Столичния общински съвет. 

Ето и цялата му позиция, публикувана в неговия профил във фейсбук: 

"Като нов човек за политическите нрави си дадох сметка, че не искам да придобивам някои от тях. Например след 2 месеца и половина кампания, обилно гарнирани с ругатни и приятелски огън, изведнъж възникна предложението да съм компромисният кандидат за балотажа. Звучеше екстравагантно и, разбира се, невъзможно. Това е така, защото подобни решения се вземат на политически преговори, а не са среднощни хрумвания заради обстоятелства, които вече са факт (т.е. след балотажа). Затова и не обърнах голямо внимание.

Онзи ден се избираше председател на общински съвет. Оказа се, че всички знаят, че ще бъде избран Елен Герджиков, но е много важно да се запишат, че са участвали в мача със свое предложение. А според политическия фолклор в СОС имало две гласувания, на които трябва да заявиш опозиционност - за председател и за бюджет. Но тук пак имаме същата случка - когато някой иска опозицията да държи общинския съвет, се водят отново политически преговори, т.е. БСП, "Демократична България", "Спаси София" и ако някой друг желае, постигат споразумение и мнозинство, за да наложат свой кандидат.

Такива действия нямаше. Но всички изненадано се занимаваха с това за кого съм гласувал аз в един предизвестен избор.

Отказвам да участвам в политически театър - намирам го за лицемерно. Аз обичам да се занимавам с политически действия и решения за реалните проблеми на хората. И тепърва ще продължа да го доказвам и показвам. Всичко останало оставям на теоретиците на конспирацията и свободното им време във фейсбук."