Кой направи предложението да не се изплаща първият ден от болничните на работниците? От изказванията на различните представители на управляващата коалиция така и не става ясно, като те взаимно си прехвърлят отговорността. Менда Стоянова от ГЕРБ - председател на бюджетната комисия към парламента, намекна пред Нова тв тази сутрин, че то е дошло от "Обединени патриоти", а от ГЕРБ приели в името на съхраняването на стабилността между партньорите в управлението. 

По думите ѝ "патриотите" са предложили пакет от няколко мерки, около които които всички са се обединили. Малко по-късно обаче, в кулоарите на парламента, Стоянова беше категорична, че предложението за болничните е именно на "патриотите". 

"Ако беше наше и на правителството, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерския съвет", каза тя.

Буквално по-малко от час по-късно обаче дойде и реакция от самите "Обединени патриоти" в лицето на депутата от ВМРО Юлиан Ангелов. Според него обяснението на Стоянова е невярно и прехвърли вината за решението на Владислав Горанов.

"Предложението за болничните е на финансовия министър. Нашите предложения бяха за вдигане на минималните пенсии на 250 лв. и освобождане от такси на 4-, 5- и 6-годишните от детските градини. Другите предложения са на колегите от ГЕРБ. Естествено че не сме го предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните", каза Ангелов. 

Въпреки това той не обвини ГЕРБ в лъжа, а се измъкна, като каза, че не е гледал коментара на Менда Стоянова.

Малко по-късно обаче, отново в кулоарите на парламента, финансовият министър Владислав Горанов също реши да отговаря уклончиво.

"Предложението е на управляващата коалиция и е в пакет. Оттам нататък всичко е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, каквото не съществува."

До него стоеше вече и представител на "Обединени патриоти" - Искрен Веселинов, който заяви, че Менда Стоянова не е разбрана правилно - щом решението било взето на коалиционен съвет, значи всички са го подкрепили.

Предложението за неизплащане на първия болничен ден "може да бъде отстояно" и да бъде прието, каза по-късно в "Панорама" на БНТ Горанов. Той обаче призна, че разговорите по темата е трябвало да се случат преди да започне обсъждането на бюджета за следващата година.

През 2013 г. неработоспособните дни са били 8 млн. Пет години по-късно те достигали 18 млн. и всичко това показвало, че трябва да се предприемат мерки за решаване на проблема. Той се опита да опише случая с поговорка, изброи той.

"Народопсихологията не се е променила много през годините. Има една показателна поговорка "Орташката кобила  - кучета я яли". Хората гледат на държавата като чуждо тяло. Има постоянно желание да я измамиш. Затова по-добре да вземем грешно решение, отколкото никакво. Но това не е грешно решение", каза още финансовият министър.

БСП против

Очаквано срещу предложението се изказа и лидерът на опозицията Корнелия Нинова.

"Решението за болничните е възможно най-несправедливото - призоваваме всички работещи да не го приемат мълчаливо. Във вашата програма (на ГЕРБ - бел. ред.) няма такова решение, но има решение за минимална пенсия от 300 лв. Значи това, което е записано, не изпълнявате, а с това, което го нямате - ощетявате "изрядните работници".

КНСБ: Хората ще реагират, ние ще ги поведем

„Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал."

Така коментира по бТВ предложението на управляващите да не се плаща за първия ден от болничните президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него твърдението, че по този начин ще се пресекат практиката за вземане на фалшиви болнични, няма как да бъде оправдана и няма да доведе до нищо добро.

Тази мярка ще доведе и до това хората вместо три да започнат да вземат повече дни болнични, прогнозира той.

Изчисленията на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата.

„Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина”, смята Димитров.

Според синдиката трите дни болнични трябва отново да се плащат от НОИ. От КНСБ искат среща с премиера, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено. Ако това не се случи, синдикатите ще решат какви действия да предприемат.

Димитров поиска вниманието да се насочи към кухите фирми, които източват НОИ. Той призова всички онези, които имат възможности да разследват, най-накрая да започнат да го правят. „Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма как да продължава”, допълни лидерът на КНСБ.

Доволни са обаче работодателите

"Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това, което той е изработил – ще го получи в пълен размер. Второ, ще се произведе много повече."

Това заяви тази сутрин отново пред Нова тв председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Организацията беше един от основните двигатели на промяната, като обаче искаше неизплащаеми от работодателя да бъдат първите три дни от болничния на работниците.

Той повтори сметките на бизнеса, които показват, че дори "наполовина да се ограничат тези безобразия", те биха донесли поне милиард повече в БВП на страната и 300 млн. лв. повече за заплати.

"Като не крадеш от колегата си, то това, което той е изработил, няма да го дели с теб и ще го получи в пълен размер. Второ - ще се произведе много повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото ще загуби за този един ден." 

Освен това предложението не било оригинално - във всички страни от Южна Европа било така. В Гърция изчакването било 3 дни, в Испания - 3, в Италия - 3, в Кипър - 3, във Франция - 3, и т.н.

Ествествено Велев влезе в спор с представителя на синдикатите Димитър Манолов, който също беше в студиото. Според Велев обаче синдикатите трябва да решат кого защитават - дали тези, които "крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен лист, или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа".